Subaru sebenarnya sudah bersedia untuk melancarkan WRX 2022 dan Forester Wilderness sewaktu New York International Auto Show (NYIAS) yang sepatutnya sudah bermula hari ini. Walaubagaimanapun, disebabkan jumlah jangkitan Covid-19 semakin meningkat, pameran itu telah dibatalkan pada saat-saat akhir.

Jadi, apa yang kita dapat setakat ini adalah satu lagi teaser untuk Forester Wilderness, dan kali ini dalam bentuk video. Ia menunjukkan pelbagai suasana jalan di dalam hutan, dengan ayat “The wild is calling. Answer it.”

Apabila Forester Wilderness ini keluar, ia akan menjadi model kedua yang mendapat varian Wilderness di Amerika Syarikat (AS), selepas Outback Wilderness yang diperkenalkan Mac lalu. Secara asasnya, varian Wilderness diberikan ciri lebih ranggi dan menjadikan ia lebih berkemampuan untuk meredah jalan offroad.

Gambar teaser Forester Wilderness yang didedahkan sebelum ini menampakkan lencana khas Wilderness, kemasan keliling lengkuk roda yang lebih tebal dan tayar lebih gemuk. SUV ini juga kelihatan lebih tinggi daripada biasa.

Jika ia mengikuti cara Outback Wilderness, kita boleh menjangkakan antaranya suspensi yang dinaikkan (+20 mm pada Outback), bampar baru dengan bentuk yang lebih sesuai untuk mendaki dan menuruni bukit, rim hitam matte khas, pelekat anti silau pada bonet dan skid plate.

GALERI: Subaru Outback Wilderness 2022