Masalah kekurangan bekalan semikonduktor nampaknya berlarutan dan makin menjejaskan pengeluaran kenderaan di seluruh dunia, termasuklah produksi bagi model BMW 330e M Sport G20 pemasangan tempatan. Ketika ini, dikhabarkan, sedan plug-in hybrid berkenaan dijual pada harga bermula RM249,849, iaitu RM1,600 lebih murah berbanding sebelum ini.

Penurunan harga berkenaan disebabkan dua ciri kelengkapan yang digugurkan iaitu Kunci Digital BMW dan juga sistem pengecasan telefon pintar tanpa wayar Qi. Pasaran lain juga dikhabarkan turut terjejas, dengan kedua-dua pilihan berkenaan tidak lagi ditawarkan untuk sesetengah model.

Klik untuk besarkan: Risalah spesifikasi 330e M Sport Ogos 2021

Sumber dari BMW Malaysia telah mengesahkan perkara yang berkaitan dengan masalah kekurangan semikonduktor ini, tetapi menyatakan isu ini hanya bersifat sementara. Bukan setakat 330e M Sport, model lain yang turut diberikan Kunci Digital BMW dan pengecas tanpa wayar sebelum ini – seperti 320i Sport dan X5 xDrive45e – juga mungkin terjejas sama.

Walau bagaimana pun, syarikat ini akan memastikan bahawa selepas krisis ini berakhir, kedua-dua ciri berkenaan akan diperkenalkan semula (bersama dengan semakan harga) pada model yang terjejas.