Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) telah mengumumkan beberapa kelonggaran tambahan bagi aktiviti-aktiviti di bawah sektor perdagangan pengedaran sepanjang tempoh Pelan Pemulihan Negara (PPN) Berfasa.

Antara aktiviti yang kini dibenarkan termasuklah sesi pandu uji di bilik pameran kenderaan bagi negeri-negeri yang berada di bawah Fasa 2. Ini termasuklah untuk negeri Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya yang baru memasuki Fasa 2 sejak 10 September lalu, seperti mana yang diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaacob. Sebelum ini, negeri-negeri berkenaan diletakkan di Fasa 1 PPN di mana kebanyakan sektor perniagaan dan aktiviti perdagangan ditutup sejak pertengahan Jun lalu.

Manakala negeri-negeri lain yang terlebih dahulu telah diumumkan memasuki Fasa 2 ialah Kelantan, Terengganu, Pahang, Perak, Pulau Pinang, Melaka dan Sabah.

Walau bagaimana pun, hanya individu yang lengkap vaksinasi sahaja (dengan dos kedua yang telah melepasi hari ke-14 bagi vaksin Pfizer, Astra Zeneca, Sinovac, Moderna dan Sinopharm/atau melepasi hari ke-28 untuk jenis vaksin yang hanya memerlukan satu dos suntikan iaitu Johnson &Johnson dan Cansino) yang dibenarkan untuk memandu uji di bilik pameran.

Selain itu, prosedur operasi standard (SOP) sedia ada harus terus dipatuhi termasuk memakai pelitup muka, mengimbas suhu badan dan check-in menerusi aplikasi MySejahtera sebelum memasuki premis. Hanya pelanggan dengan status “Low Risk” termasuk “Casual Contact Low Risk” dalam MySejahtera dibenarkan masuk ke dalam premis.