Rapid KL yang telah meningkatkan kekerapan perkhidmatan bas dan tren kendalian syarikat itu di Lembah Klang bermula 10 September berikuta peralihan ke Fasa 2 PPN di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya menjangkakan peningkatan penumpang juga akan berlaku untuk perkhidmatan LRT bermula hari ini, 13 September.

CEO Rapid KL, Azmi Md Zain berkata syarikat itu menjangkakan peningkatan jumlah pengguna untuk LRT bermula Isnin, dan data tersebut akan diperhatikan setiap hari untuk menentukan jika tren tambahan perlu digerakkan, lapor New Straits Times.

Bercakap kepada wartawan Jumaat lalu, beliau berkata peningkatan kadar aliran penumpang belum dikesan ketika itu, dan tren sedia ada mampu menampung keperluan dengan memastikan pematuhan SOP PPN yang telah digariskan kerajaan.

Sejak Jumaat lalu, perkhidmatan LRT jajaran Kelana Jaya telah beralih kepada selang empat minit antara tren pada hari bekerja dalam waktu puncak sebelah pagi dan tengahari. Pada bukan waktu puncak hari bekerja, tren akan tiba dalam selang 11 minit, dan ini akan dinaikkan kepada 15 minit pada hujung minggu.

Azmi memaklumkan Rapid KL akan memastikan semua pengguna mematuhi SOP. “Kami mempunyai kamera litar tertutup (CCTV) untuk memantau pematuhan SOP. Kami akan melaksakan pematuhan SOP dengan tegas, termasuk tidak membenarkan mereka yang mempunyai simptom atau tidak memakai pelitup muka daripada menaiki tren,” jelasnya. Staf Prasarana dan polis bantuan juga telah ditugaskan melakukan rondaan dan pemantauan di stesen untuk memastikan semua orang mematuhi SOP berkenaan.