Baru-baru ini Astro telah mengumumkan Disney bakal menghentikan beberapa salurannya di rantau ini selepas 30 September 2021, sebagai sebahagian daripada strategi untuk memberi tumpuan terhadap perkhidmatan penstriman. Ia susulan selepas beberapa bulan Disney memperoleh kesemua aset TV dan filem 21st Century Fox pada tahun 2019.

Saluran terbabit termasuklah Fox, Fox Life, FX, Fox Movies, Fox Action Movies, Fox Family Movies, Fox Sports, Fox Sports 2, Fox Sports 3 dan Nat Geo People yang tidak lagi ditawarkan oleh Astro mulai bulan hadapan. Saluran Fox Sports yang popular di kalangan peminat Formula 1 dan MotoGP untuk menonton perlumbaan secara langsung, jangan risau, ini kerana Astro telah mengesahkan pelanggannya masih dapat menonton kedua-dua sukan permotoran tersebut.

Dalam kenyataan rasmi yang diedarkan, Astro berkata ia akan menambah tiga saluran baharu – Astro SuperSport 5, Astro Arena 2 dan SPOTV – bermula 1 Oktober 2021, tanpa melibatkan penambahan kos. Pelanggan Astro Sports Pack akan menikmati perlumbaan Formula 1, bersama Bundesliga, ATP dan WTA menerusi Astro SuperSport5, sementara untuk menonton MotoGP, Wimbledon dan US Open adalah menerusi saluran SPOTV.

Sementara itu, Astro Arena 2, yang merupakan sebahagian daripada Family Pack, akan memanfaatkan populariti Astro Arena dengan memberikan liputan dan berita terkini sukan, serta siaran langsung untuk WWE, BWF dan banyak lagi dalam format baharu.