Mitsubishi Motors Malaysia (MMM) hari ini telah mengumumkan bahawa perkhidmatan penghantaran kereta baharu terus ke rumah pelanggan kini sudahpun bermula.

Perkhidmatan berkenaan ditawarkan kepada pelanggan yang menempah dan membuat pendaftaran mana-mana model baharu Mitsubishi menerusi bilik pameran atas talian MMM, dan kemudian kereta berkenaan akan dihantar terus ke pintu rumah menggunakan trak pengangkut.

Walau bagaimanapun, servis ini hanya akan dimulakan di kawasan Lembah Klang terlebih dahulu, sebelum dikembangkan di bahagian lain seluruh Malaysia.

“Dengan Malaysia kini sedang bersedia untuk beralih dari pandemik Covid-19 kepada fasa endemik, Mitsubishi Motors kini menjalankan usaha bagi memastikan servis digital kami dipertingkat untuk keselamatan dan keselesaan pelanggan. Kami mahu menyediakan pilihan untuk pelanggan membeli secara atas talian, menawarkan sesuatu yang di luar kebiasaan pemilikan kenderaan,” kata CEO MMM, Tomoyuki Shinnishi.

“Kami menawarkan servis digital sehenti bermula dari melihat kereta menerusi bilik pameran maya, menempah slot pandu uji, menyiapkan proses jualan atas talian seperti tempahan, serta proses tukar beli dan kereta baharu yang dihantar terus ke pintu rumah mereka,” tambahnya.

Sebagai sebahagian promosi yang sedang berlangsung, pelanggan turut boleh menggunakan kod promo “4SUREBELI” bagi menerima jaket North Face edisi terhad apabila mereka menempah dan mendaftar Mitsubishi Triton baharu menerusi bilik pameran maya MMM.