Ini ada berita baik untuk pemilik model Hyundai Ioniq, iaitu sebuah model hibrid yang dilancarkan di pasaran Malaysia pada tahun 2016, dan sekarang sudah tidak dijual dalam pasaran lagi.

Hyundai-Sime Darby Motors (HSDM) telah mengumumkan, bermula sekarang hingga 30 November, mana-mana pelanggan yang membawa Ioniq ke pusat servis rasmi Hyundai akan menerima pelbagai kelebihan termasuk pemeriksaan percuma, diskaun 25% untuk alat ganti tertentu dan 10% untuk upah. Alat ganti yang diberikan diskaun antaranya termasuk gasket, penapis minyak, penapis udara dan palam pencucuh.

Menurut pengarah urusan HSDM, Low Yuan Lung, walaupun syarikat sudah tidak menjual model Ioniq di dalam pasaran, pelanggan yang memiliki model tersebut masih tidak dilupakan.

“Kami mempunyai jumlah pelanggan yang besar bagi Ioniq dan kami mahu terus menunjukkan penghargaan kepada mereka dengan memberikan tawaran servis istimewa ini. Pada masa sama, kami juga boleh memeriksan keadaan semasa kenderaan mereka. Tidak seperti model Hyundai yang lain, Ioniq cuma memerlukan servis setiap 15,000 km atau sekali setiap sembilan bulan, yang mana tiba dahulu,” kata beliau.

Pemilik Ioniq yang memegang Kad Kesetiaan Hyundai juga boleh menikmati promosi bulanan eksklusif, seperti diskaun 20% untuk produk Klima Fresh dan BlueChem. Kad ini adalah percuma untuk semua pelanggan Hyundai dan boleh didapati melalui pendaftaran di pusat pengedar.