Touch n Go (TnG) telah mengumumkan kerjasamanya dengan Visa bagi membolehkan Touch n Go eWallet menyertai Fintech Fast Track Programme yang dikendalikan oleh Visa. Ia adalah bagi membolehkan TnG dapat diakses dan digunakan menerusi rangkaian Visa di peringkat global.

Ini bermakna pengguna Touch n Go eWallet boleh menggunakan kad pra bayar Visa – sama konsep dengan kad BigPay dan MAE dari Maybank. TnG berkata kad tersebut akan diperkenalkan pada tahun 2022.

Menurut kajian Visa Consumer Payment Attitudes, kedua-dua kad tanpa sentuhan (92%) dan digital wallet (81%) digunakan secara meluas di Malaysia. Data menunjukkan 77% penggunaan untuk kedua-dua kad terbabit. Dengan adanya kad pra bayar Touch n Go Visa yang bakal diperkenalkan ini, rakyat Malaysia dapat menikmati kemudahan kad terbabit dengan rangkaian sedia ada Touch n Go eWallet di Malaysia serta rangkaian Visa yang memiliki lebih 70 juta rakan dagangan di peringkat dunia.

TnG berkata kad yang bakal diperkenalkan ini juga akan menawarkan pilihan tambahan bagi pengeluaran tunai Touch n Go eWallet menerusi mesin ATM di Malaysia dan luar negara.