Harley-Davidson Sportster S 2021, yang baru sahaja diperkenalkan kepada dunia Julai lalu kini sudah tiba di Malaysia. Dijual pada harga RM92,900, model ini menawarkan pelbagai pembaharuan untuk memberikan lebih kepuasan kepada penunggang.

Paling utama adalah di bahagian enjin, di mana Sportster S 2021 menggunakan unit v-twin Revolution Max 1250T, sama seperti Pan America, yang berkapasiti 1,250 cc dan mampu menghasilkan 121 hp pada 7,500 rpm dan 127 Nm tork pada 9,000 rpm. Kuasa ini dihantar kepada roda belakang menggunakan sistem tali sawat.

Penunggang mempunyai beberapa pilihan mod tunggangan, dengan tiga sudah ditetapkan dan satu lagi boleh dilaras mengikut kesesuaian sendiri. Apabila ditukar, ia memberikan maklum balas yang berbeza pada kuasa, sensitiviti pendikit, Cornering Enhanced Antilock Braking System (C-ABS) dan Cornering Enhanced Traction Control System (C-TCS).

Kedua-dua bahagian suspensi Sportster S 2021 menggunakan unit yang boleh dilaras sepenuhnya, dan ia terdiri daripada fork USD 43 mm di hadapan dan monoshock di belakang. Tayar menggunakan saiz 17 inci di hadapan dan 16 inci di belakang, dengan masing-masing dibalut tayar 160/70 dan 180/70.

Berat keseluruhan model ini adalah 221 kg (dalam keadaan standard berserta minyak), dan kelengkapan lain padanya adalah termasuk tangki bahan api 11.8 liter, semua lampu jenis LED, panel meter TFT yang boleh disambung kepada telefon pintar, kotak gear enam kelajuan, angkup brek empat piston berkembar di hadapan dan satu piston di belakang, serta cruise control.