Sempena dengan penganjuran Gaikindo Indonesia International Auto Show (GIIAS), Honda bakal memperkenalkan SUV lima-tempat duduk bersaiz kecil pada 11 November ini. SUV ini adalah berasaskan BR-V baharu, dan ia dinamakan sebagai ZR-V, akan memberikan persaingan sengit buat Daihatsu Rocky dan Toyota Raize, atau pun Perodua Ativa jika di pasaran kita.

Imej teaser yang telah disebarkan menunjukkan badan crossover kompak ini agak bergaya dengan garisan tingkap sedikit bengkok seperti Proton X50 dan juga tiang-D gelap serta gaya ‘bumbung terapung’, bersama lampu belakang lebar sepenuhnya. Honda turut menunjukkan teaser untuk ZR-V ketika melancarkan Civic baharu di Indonesia, mendedahkan lampu utama yang tajam, paten gril chequered, grafik bertitik pada lampu belakang dan lencana RS.

Mungkin sesetengah perinciasn untuk model yang bakal dipamerkan di GIIAS mungkin sekadar konsep berbanding ciri sebenar untuk versi produksi. Sehingga kini, Honda masih belum mendedahkan sebarang perincian mengenai model ini tetapi kami jangkakan ZR-V ini bakal berkongsi elemen dengan BR-V iaitu enjin 1.5 liter DOHC i-VTEC dengan 121. PS/145 NM dan CVT (mungkin juga seperti model City pasaran Thailand dengan unit 1.0. liter pengecas turbo tiga-silinder 122 PS/173 Nm, seperti juga penjana kuasa e:VEV hybrid).

Turut dijangkakan model ini mungkin akan didatangkan dengan ciri keselamatan aktif Honda Sensing, termasuk brek kecemasan sendiri dan kawalan kelajuan adaptif. Di India, ZR-V dikatakan bakal menggantikan WR-V yang berasaskan Jazz. Adakah Honda Malaysia patut membawa masuk ZR-V baharu ini ke pasaran tempatan bagi bersaing dengan Ativa? Kongsikan pendapat anda bersama kami.