Bulan lalu, Honda Malaysia (HM) telah memperkenalkan Honda HR-V 1.8L SE, varian baharu yang diposisikan antara E dan model pertengahan V. Varian tertinggi 1.8L ialah RS dan juga Hybrid. Untuk varian SE adalah diasaskan oleh E, tetapi ditambahkan kit bantuan pemandu dan Aksesori – ini adalah galerinya.

SE mungkin membawa maksud Safety Edition, yang melibatkan penambahan curi termasuk informasi titik buta, bantuan menukar lorong dan kepekaan trafik lintasan belakang. Walau Bagaimana pun, ia tidak diberikan Honda Lane Watch namun ciri tersebut ada pada varian V dan ke atas.

Ciri BLIS yang diberikan adalah sistem tambahan dengan lampu amaran yang ditempatkan di dalam tiang-A. Selain itu, ia juga diberikan indikator amaran pintu terbuka, perakam video digital a.k.a dashcam dan alas trunk serta trunk organiser. Varin baharu ini juga diberikan lencana belakang SE.

Tiada perubahan untuk kelengkapan lain, ini termasuklah kemasukan pintar dan butang penghidup enjin, pendingin hawa automatik, lampu utama auto, kawalan kelajuan, pedal penukar gear, brek parkir elektronik dengan penahan auto, roda stereng dengan kawalan kelajuan, dan sistem audio empat-pembesar suara/paparan tujuh-inci. Bagi aspek keselamatan, ia diberikan enam beg udara, VSA, bantuan mula mendaki, isyarat berhenti kecemasan dan kamera pandangan belakang pelbagai-sudut. Ia juga diberikan roda dua-tona 17-inci.

Begitu juga dengan bahagian mekanikalnya, tiada sebarang perubahan. Untuk HR-V varian bukan-hibrid, ia dijanakan oleh enjin 1.8 liter dengan hamburan kuasa 142 PS pada 6,500 rpm dan tork 172 Nm pada 4,300 rpm. Enjin SOHC i-VTEC ini juga dipadankan dengan kotak gear CVT.

Honda Malaysia berkata Honda HR-V 1.8L SE adalam varian edisi terhad. Ia berharga atas jalan RM105,364 tanpa insurans, termasuk pengecualian SST yang sedang berlangsung. Ia hanya lebih RM1,364 berbanding Grade E (RM104,000), dan SE boleh dikatakan kereta asas yang mempunyai nilai yang lebih baik. Manakala varian V berharga RM113,421 dan RS pula RM118,581.