Universiti Malaysia Pahang (UMP) bakal membuka bidaan untuk nombor pendaftaran kenderaan khas ‘UC’ pada Februari 2022 sempena dengan ulang tahun ke-20 universiti tersebut.

Ini merupakan inisiatif yang diterajui oleh Yayasan UMP yang bertujuan untuk mengumpul dana bagi pelbagai usaha kebajikan termasuk membantu pelajar, keluarga dan masyarakat setempat. Melalui pembelian nombor pendaftaran kenderaan khas itu, Yayasan UMP dijangka memperoleh pulangan RM3.5 juta bagi fasa pertama.

Menurut pengerusi Ahli Lembaga Pengarah UMP yang juga pengerusi Yayasan UMP, Tan Sri Abdul Aziz Abdul Rahman, bidaan nombor pendaftaran itu bermula dari digit 1 hingga 9999 bermula dengan abjad ‘UC’.

“Pelancaran ‘identiti UMP’ itu sebahagian usaha Yayasan UMP meningkatkan sumber pendapatan dan hasilnya nanti akan disalurkan untuk pelbagai program kebajikan bagi manfaat pelajar dan golongan memerlukan. Proses bidaan akan dilakukan secara dalam talian dengan nilai bidaan bermula RM1,000 untuk nombor empat digit dan RM200,000 bagi nombor tunggal,” katanya.

Bagi nombor pendaftaran kenderaan khas tersebut, UMP bekerjasama dengan Aquatwo Sdn Bhd yang bertanggungjawab dalam proses bidaan, pemasaran dan jualan.