Hong Leong Yamaha Motor (HLYM) melalui laman media sosial mereka hari ini telah menyiarkan satu video teaser yang memberi petunjuk ketibaan sebuah model baru dengan tajuk “Evolusi Penakluk, Kuasa Baharu.”

Video selama 15 saat itu cuma menampakkan bahagian roda hadapan motosikal tersebut, tetapi melalui saiznya, kita boleh menjangka ia adalah sebuah kapcai, dengan brek cakera yang mempunyai angkup satu piston serta rim jenis aluminium. Pada penghujung video, tertulis tarikh 8-3-2022 yang berkemungkinan adalah hari ia akan dilancar.

Tiada petunjuk lain yang boleh didapati daripada video ini, tetapi berdasarkan spyshot yang sudah banyak tersebar di seluruh internet, kita boleh menjangka ini mungkin adalah LC135 versi baru dengan enjin yang dipertingkat.

Yamaha LC135 sudah berada dalam pasaran Malaysia lebih daripada 10 tahun, dan sehingga sekarang, ia masih menjadi pilihan ramai pengguna meskipun tiada banyak perubahan pada enjinnya – satu silinder 134 cc dengan sistem bahan api karburetor dan transmisi empat kelajuan (versi lima kelajuan juga pernah dikeluarkan, tapi dalam tempoh yang terhad).

Paling baru ia diberikan peningkatan adalah pada tahun 2019, di mana panel badannya mengalami sedikit perubahan, sementara pada tahun 2021, pilihan warnanya diperbaharui. Harga terkini LC135 (tahun 2020) adalah RM6,868 tidak termasuk insurans).

Jika benar teaser ini adalah untuk LC135 baru seperti dalam gambar spyshot, kita boleh menjangkakan kelengkapan lain seperti brek cakera depan dan belakang, meter gabungan LCD dan analog serta panel badan serba baru.