Zhengzhou Nissan, anak syarikat Dongfeng Motor Company (usaha sama antara Dongfeng Motor Group dan Nissan Motors), telah mendedahkan Ruiqi 7, sebuah trak pikap yang menggunakan asas Nissan Navara, sama seperti Renault Alaskan dan juga Mercedes-Benz X-Class.

Sama seperti model lain dengan asas Navara itu, Ruiqi 7 menerima penggayaan baru yang membezakannya, terutamanya bahagian depan dengan kerangka gril lebih kurus, dan perincian dengan corak unik. Lampu utama juga diberi bentuk baru dengan DLR bersepadu, sementara apron bawah dilengkapi lampu kabus yang bersambung bukaan bawah, serta tidak lupa bahagian untuk skid plate.

Perubahan ini menjadikan model Dongfeng berkenaan 35 mm lebih panjang berbanding Navara, namun selebihnya kekal sama. Walaupun begitu, ruang dalaman Ruiqi 7 berbeza. Ia lebih moden dan premium dari segi penampilan, dengan banyak bahagian balutan kulit dua-tona.

Kelengkapan lain termasuk stereng rata di bawah dan sistem infotainmen skrin sentuh apungan di tengah papan pemuka. Konsol tengah juga nampak lebih kemas, disertai tuil gear, kawalan lain kenderaan dan ruang cawan bertutup. Ini bahkan nampak lebih menarik berbanding model Mercedes-Benz X-Class.

Penampilan umum Ruiqi 7 dijangka berlangsung April ini ketika Beijing Auto Show sebelum mula dijual pada bulan berikutnya. Pelanggan boleh memilih antara versi petrol dan diesel, dengan pilihan pacuan belakang atau semua roda.