Selepas dua tahun, sempadan tambak antara Malaysia-Singapura akhirnya dibuka kepada semua pengguna yang telah lengkap divaksin tanpa perlu menjalani ujian Covid-19 atau kuarantin. Kali terakhir tambak berkenaan dibuka untuk kegunaan orang ramai adalah sebelum 18 Mac 2020 ketika bermulanya penularan wabak dan perintah larangan pergerakan.

Seperti dijangkakan, ribuan pengguna menunggu di pintu keluar Woodlands di Singapura sejak malam semalam untuk menjadi antara yang terawal menyeberang. Pihak berkuasa imigresen turut melaporkan barisan panjang kereta dan motosikal di pusat pemeriksaan Woodlands dan Tuas.

“Hampir semua pengguna telah menyiapkan dokumen perjalanan mereka, dan melepasi pemeriksaan imigresen dengan lancar. Keseluruhannya, pelepasan imigresen tidak lagi menyaksikan barisan menjelang 1 pagi,” ujar pihak berkuasa di sana, seperti yang dilaporkan oleh CNA.

Pihak berkuasa Singapura memaklumkan lebih daripada 11,000 pengguna diluluskan di dua pusat pemeriksaan berkenaan dalam tempoh tujuh jam pertama pembukaan sempadan berkenaan. Menurut wartawan CNA, aliran trafik di kedua-dua arah sangat lancar pada awal pagi dan tiada sebarang kesesakan dilaporkan antara 6 pagi hinga 9 pagi. Keadaan mungkin berbeza hujung minggu ini.

Bagi kenderaan berpendaftaran Singapura yang memasuki Malaysia, kerajaan telah mengisytiharkan tempoh satu minggu bagi pengecualian Caj Jalan bermula 1-7 April. Ini bermakna, caj RM20 yang kebiasaannnya akan dikecualikan bagi pengguna kad Touch ‘n go dan kereta dengan pelekat permit kemasukan RFID (VEP). Sebagai tambahan, tiada tol dikenakan kepada semua kenderaan di tambak Johor dan Second Link untuk tempoh seminggu ini.

Dengan insuran perjalanan bagi warga Malaysia yang melawat Singapura tidak lagi diwajibkan, kenderaan luar yang memasuki republik itu perlu mempunyai VEP yang sah, pengesahan emel daripada pihak berkuasa pengangkutan darat Singapura serta kad Autopass. Kad ketibaan SG perlu diisi, dan bukti vaksinasi lengkap perlu ditunjuk.

Selamat kembali ke tanah air kepada warga negara Malaysia.