PLUS jangka 2 juta kenderaan guna lebuhraya kendaliannya pada 29 April-9 Mei sempena Aidilfitri

PLUS Malaysia Berhad (PLUS) menjangkakan pertambahan jumlah trafik harian sebanyak 25% kepada dua juta kenderaan yang bakal menggunakan lebuhraya kendalianya menjelang Aidilfitri yang bakal tiba ini.

Pengarah Urusan PLUS, Datuk Azman Ismail berkata, “Pada hari-hari puncak bermula 29 April hingga 9 Mei 2022, jumlah trafik harian boleh meningkat sebanyak 25% kepada dua juta kenderaan sehari berbanding 1.6 juta sehari pada ketika ini.

“Oleh itu, kami menyarankan agar orang ramai supaya membuat perancangan awal dan pulang ke kampung lebih awal bagi mengelakkan mereka terperangkap dalam lonjakan trafik pada tempoh berkenaan.”

Sehubungan itu, PLUS akan turut mengeluarkan Jadual Cadangan Waktu Perjalanan (TTA) dalam tempoh yang terdekat ini bagi membantu orang ramai merancang perjalanan balik kampung dan balik kota masing-masing pada musim perayaan ini.

“Pasukan operasi lebuhraya kami juga telah bersiap-siaga dan bersedia untuk membantu orang ramai untuk pulang ke kampung pada cuti perayaan Aidilfitri yang amat dinanti-nantikan tahun ini.

“Ia melibatkan pendekatan yang holistik yang merangkumi pelbagai aspek termasuklah adaptasi teknologi untuk meningkatkan tahap keselamatan dan keselesaan orang ramai. Pelan persediaan operasi lebuhraya tersebut akan diumumkan kemudian,” tambah Datuk Azman.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.