PLUS keluarkan jadual Cadangan Waktu Perjalanan antara 29 April-9 Mei 2022 sempena Hari Raya Aidilfitri

PLUS keluarkan jadual Cadangan Waktu Perjalanan antara 29 April-9 Mei 2022 sempena Hari Raya Aidilfitri

Selepas dua tahun berturut-turut kerajaan melaksanakan larangan rentas negeri susulan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada musim perayaan Aidilfitri, kali ini, kita semua sudah boleh merentas negeri (malah merentas negara) dan dapatlah berhari raya bersama keluarga tersayang di kampung halaman.

Untuk itu,PLUS Malaysia (PLUS) telah mengeluarkan jadual Cadangan Waktu Perjalanan (TTA) Balik Kampung dan Pulang Ke Bandar pada musim perayaan Aidilfitri bagi tempoh 29 April hingga 9 Mei 2022. TTA ini adalah untuk mengelakkan kesesakan daripada memasuki lebuh raya secara serentak di laluan-laluan utama Lebuhraya Utara-Selatan termasuk di plaza tol dan kawasan rehat.

Bagi yang ingin pulang ke kampung dalam tempoh 29 April hingga 2 Mei, PLUS menyarankan pengguna lebuhraya yang hendak ke Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Perak (utara) dan Johor agar memulakan perjalanan sebelum jam 10 pagi. Manakala untuk lain-lain negeri pula, waktu yang bersesuaian ialah selepas jam 1 tengahari.

Manakala bagi perjalanan pulang ke ibu kota dalam tempoh 5-9 Mei pula, pengguna dari semua negeri (Semenanjung Malaysia) disarankan untuk memulakan perjalanan sebelum jam 9 pagi.

PLUS keluarkan jadual Cadangan Waktu Perjalanan antara 29 April-9 Mei 2022 sempena Hari Raya Aidilfitri

Dalam masa yang sama, PLUS juga menasihati orang ramai supaya sentiasa berwaspada dan mematuhi SOP yang telah ditetapkan ketika berhenti rehat di R&R dan hentian sebelah di sepanjang lebuhraya. Pada ketika ini, pendaftaran menerusi MySejahtera masih lagi dikuatkuasakan dan orang ramai yang telah lengkap divaksin dibenarkan untuk makan di ruang makan di R&R.

Selain itu, pengguna lebuhraya juga dinasihati agar memandu dengan lebih berhati-hati dan lebih peka ketika hujan serta mendapatkan rehat yang secukupnya sebelum memulakan pemanduan. Serta tolong patuhi had laju yang ditetapkan. Juga jangan lupa untuk selenggara kenderaan bagi meningkatan keselamatan selain daripada pemakaian tali pinggang keledar keselamatan di tempat duduk hadapan dan belakang serta kerusi keselamatan kanak-kanak.

Pada masa yang sama, pasukan PLUSRonda sentiasa bersedia untuk memberikan bantuan kepada pengguna lebuhraya dan boleh dihubungi menerusi talian PLUSLine 1800 88 0000 yang beroperasi 24 jam setiap hari. Selain itu, bagi memastikan perjalanan yang lebih lancar di lebuhraya, sila pastikan baki kad Touch ‘n Go dan eWallet RFID Touch ‘n Go sentiasa mencukupi.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required