Ingat lagi satu kes yang mana seorang lelaki sengaja mencampakkan dirinya ke atas sebuah kereta dan berlakin seolah-olah dia dilanggar? Helah berkenaan bagaimanapun tidak menjadi kerana semua kejadian itu terakam oleh dashcam dalam kereta berkenaan.

Dia kemudiannya ditahan dan didakwa di mahkamah atas kesalahan bertindak membahayakan nyawa serta keselamatan orang lain. Menurut FMT, Soe Mg Mg, seorang warga Myanmar berusia 25-tahun, telah didakwa di mahkamah majistret Klang di bawah Seksyen 336 Kanun Keseksaan kerana melakukan kesalahan berkenaan di Jalan Goh Hock Huat, Klang pada 7 April lalu.

Berdasarkan kertas dakwaan yang dilihat oleh portal berkenaan, kesalahan terbabit boleh dihukum hingga tiga bulan penjara atau denda RM500, atau kedua-duanya sekiranya didapati bersalah.

Soe juga didakwa di bawah Seksyen 6(1)(C) Akta Imigresen 1959 kerana tidak memiliki dokumen perjalanan yang sah untuk memasuki Malaysia. Bagaimanapun, tertuduh tidak dapat membuat pengakuan kerana tidak memahami tuduhan yang dibacakan terhadapnya dalam Bahasa Melayu. Majistret Amirul Asyraf Abdul Rasid menetapkan 3 Jun untuk pendengaran kes seterusnya untuk membolehkan mahkamah mendapatkan khidmat penterjemah untuk membacakan pertuduhan.

Kejadian seperti ini malangnya boleh berlaku ke atas sesiapa sahaja. Satu-satunya cara untuk mempersiapkan diri hanyalah dengan memasang dashcam dalam kereta sekiranya anda belum ada. Soe misalnya telah meninggalkan tempat kejadian setelah diberitahu semua perlakuannya terakam dalam video oleh pemandu.

Jadi, kalau kereta anda belum dipasangkan dashcam, maka eloklah berbuat demikian segera. Banyak lagi kejadian di atas jalan raya yang dapat ditentukan pesalah-pelakunya dengan bukti rakaman yang ada, dan ini akan menyelamatkan pengguna jalan raya daripada ditipu atau dianiaya.