Bagi mereka yang mempunyai waran tangkap dan juga saman tertunggak, anda mungkin akan ditahan oleh pihak berkuasa ketika menggunakan jalan raya pada cuti Hari Raya Aidilfitri tahun ini dalam tempoh pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) menjalankan Op Selamat yang berlangsung dari 29 April hingga 8 Mei nanti.

Menurut Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Razarudin Husain, pesalah-pesalah berkenaan akan dikesan menerusi alat ‘In-Car Radar’ atau iCOPS di mana penggunaan alat tersebut akan dioptimumkan sepanjang tempoh 10 hari Op Selamat berlangsung.

Menurutnya lagi, individu yang memiliki waran tangkap akan dibawa ke balai polis berhampiran untuk tindakan selanjutnya. “Manakala mereka yang memiliki saman tertunggak akan diminta menjelaskan saman tersebut,” katanya pada sidang akhbar yang berlangsung semalam seperti yang dilaporkan oleh Sinar Harian.

Razarudin menjelaskan, iCOPS akan digunakan di sepanjang lebuh raya dan jalan raya utama sepanjang Op Selamat ini berjalan.

“Alat tersebut membolehkan semua kereta peronda polis mengesan mana-mana kenderaan yang terbabit dalam kegiatan jenayah serta pemilik yang memiliki rekod jenayah dikehendaki polis.

“Jabatan Siasatan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) juga akan menggunakan alat iCOPS yang turut diperluaskan bagi mengesan pesalah trafik yang mempunyai saman tertunggak dan waran tangkap trafik pada operasi kali ini,” katanya.