Nissan Serena facelift 2022 dibuka tempahan di Malaysia – dua varian, harga bermula dari RM150,000

Nissan Serena facelift 2022 dibuka tempahan di Malaysia – dua varian, harga bermula dari RM150,000

Nissan Serena facelift generasi-C27 kini telah pun dibuka tempahannya di Malaysia, menerusi laman web Nissan Malaysia. Harganya bermula dari RM150,000, dengan menawarkan dua varian iaitu 2.0L Highway Star dan 2.0L Premium Star Package (yang berharga di bawah RM165k).

Dijanakan oleh enjin yang sama iaitu unit MR20DD 2.0 liter suntikan-terus empat-silinder petrol dengan hamburan kuasa 150 PS dan tork 200 Nm, MPV ini turut dipadankan dengan continuously variable transmission (CVT), dan juga motor berkuasa 2.6 PS/48 Nm sebagai starter dan generator, yang turut mengendalikan sistem idle stop, pemulihan kuasa enjin dan bantuan pemanduan.

Model facelift 2022 ini turut ditambahkan dengan ciri keselamatan aktif yang merangkumi brek kecemasan sendiri, amaran ketibaan lorong dan amaran titik buta serta kepekaan trafik lintasan belakang.

Ia menyertai kelengkapan keselamatan aktif lain buat Serena 2022 yang terdiri daripada bantuan mula mendaki, kawalan kestabilan kenderaan (VDC), kawalan cengkaman, ABS, EBD dengan bantuan brek, cagak ISOFIX untuk barisan kedua tempat duduk, perakam video dwi-saluran (hadapan dan belakang) secara standard untuk varian Premium, namun ciri tersebut adalah pilihan bagi model asas 2.0L Highway Star. Untuk keselamatan pasif, kedua-dua varian menerima enam beg udara.

Bagi memberikan kemudahan yang lebih optimum, Serena 2022 ini turut ditampilkan dengan larasan tailgate “dwi pintu belakang”, pintu gelangsar bebas-bukaan tangan dengan boleh dioperasi secara pergerakan tendangan (kick motion) untuk kedua-dua belah pintu, serta tujuh port USB.

Untuk tempat duduknya pula, Serena 2022 menawarkan teknologi Sifar Graviti untuk barisan hadapan dan kedua, yang boleh dilaras sehingga 13 konfigurasi, di mana barisan kedua turut menampilkan tempat duduk ‘kapten’ dan barisan ketiga boleh menawarkan larasan gelangsar di mana ia boleh ditolak ke tepi bagi menambahkan ruang kargo sekiranya tiada penumpang duduk di situ.

Varian asas Highway Star diberikan fabrik upholstery dengan kemasan kulit buatan sebagai pilihan, sementara Premium Highway Star Package pula ditampilkan dengan gabungan kemasan kulit Nappa sama ada warna hitam atau coklat. Turut diberikan sistem pendingin hawa dwi-zon, dengan suis kawalan yang turut diberikan pada barisan kedua dan ketiga.

Selain itu, varian asas 2.0L Highway Star turut diberikan unit infotainmen 6.75-inci dengan sokongan Apple CarPlay dan Android Auto, sementara Premium pula menawarkan set kesepaduan telefon pintar menerusi paparan skrin sesentuh sembilan-inci. Sistem bunyi dengan enam-pembesar suara diberikan untuk kedua-dua varian, selain paparan warna sepenuhnya bersaiz tujuh-inci untuk bahagian pemandu.

Nissan Serena facelift 2022 akan ditawarkan dengan tujuh pilihan warna iaitu Brilliant White, Tungsten Silver dan Diamond Black untuk Highway Star, dan kemasan dua-tona dengan kontras Diamond Black untuk bumbung dan tiang bersama tiga warna pilihan yang disebut, serta tambahan rona Radiant Red bagi varian Premium.

GALERI: Nissan Serena facelift C27

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required