Mercedes-Benz EQC400 4Matic diperkenalkan di M’sia – 408 hp/760 Nm; jarak EV 437 km; anggaran RM390k

Mercedes-Benz EQC400 4Matic diperkenalkan di M’sia – 408 hp/760 Nm; jarak EV 437 km; anggaran RM390k

Selain melancarkan model EQS 450+ AMG Line, Mercedes-Benz Malaysia (MBM) juga mengambil kesempatan untuk memperkenalkan semula model EQC, yang turut berada di bawah famili EQ. SUV elektrik ni pernah dipertontonkan di negara kita buat pertama kalinya pada Jun 2019 dan tika itu, ia dijangka mula menerima tempahan pada tahun 2020. Namun, disebabkan pandemik Covid-19 melanda seluruh dunia, maka perancangan itu tergendala buat seketika.

Hadir dengan varian EQC 400 4Matic, ia ditawarkan dengan harga anggaran RM390,000 dan didatangkan dengan waranti empat-tahun, perbatuan tanpa had secara standard dan bateri EV pula diberikan waranti lapan-tahun atau 160,000 km, mana yang tiba terlebih dahulu.

. Dengan kod nama N293, EQC 400 4Matic diberikan penjana kuasa dwi-motor dengan hamburan output 408 hp dan tork 765 Nm, membolehkan ia dipacu dari 0-100 km/j dalam 5.1 saat dan kelajuan maksimum cecah 180 km/j.

Ia juga digandingkan dengan bateri 80 kWh, yang membolehkan EQC 400 4Matic yang mampu memberikan jarak hingga 437 km, dengan sokongan pengecasan AC dengan kapasiti 11 kW yang mengambil masa sekitar 11 jam jika menggunakan wallbox di rumah atau stesen pengecasan awam. Sementara pengecas pantas DC pula berkapasiti 110 kW, dengan status pengecasan dari 10% hingga 80% dalam 40 minit.

Mercedes-Benz EQC400 4Matic diperkenalkan di M’sia – 408 hp/760 Nm; jarak EV 437 km; anggaran RM390k

Seperti EQS, EQC 400 4Matic turut didatangkan dengan kemasan AMG Line, dengan ciri kelengkapan termasuk aloi ringan pelbagai-jejari AMG 20-inci, lampu utama Multibeam LED dan bilah pengelap cermin hadapan dengan penderia hujan. Manakala pencahayaannya pula menampilkan warna biru sebagai identiti bagi EQ. Malah gambaran yang lebih terang turut ditampilkan menerusi garisan melintang yang merentasi bahagian atas gril, memberikan pencahayaan yang berterusan dari jaluran lampu nyalaan siang pada lampu utama.

Melewati bahagian belakangnya pula, lampu berbilang-seksyen ditampilkan dengan cermin tema jalur cahaya mendatar. Lampu-lampu ini sedikit kecil hasil daripada pemantul yang berada di bahagian bampar, menampakkan hujungnya yang lebih menarik dan sporty. Untuk menyerlahkan lagi peralihan reka bentuk dengan EQ, model ini turut mendapat tipografi khusus dengan spesifik EQ.

Di dalamnya, EQC 400 4Matic turut diberikan kemasan AMG Line dan ciri lain termasuk pedal penukar gear Direct Select, pakej Interior Light, kemasan ala-aluminium, upholstery hitam kulit, kemasan kulit Nappa untuk roda stereng multifunction, sementara papan pemuka pula menerima kemasan kulit ala-Nappa.

Selain itu, ia turut diberikan kaca akustik dengan penebat bunyi, tempat duduk pemandu dan penumpang hadapan dengan larasan kuasa dan fungsi memori serta sokongan belakang.

Mercedes-Benz EQC400 4Matic diperkenalkan di M’sia – 408 hp/760 Nm; jarak EV 437 km; anggaran RM390k

Sistem MBUX terkini diberikan secara standard, dan panel instrumen digitalnya mempunyai empat tema khas EQ iaitu Modern Classic, Sport, Progressive dan Discreet. Malahan sistem ini turut termasuk dengan Pakej Inovasi yang terdiri daripada paparan utama, MBUX Interior Assistant, pakej Navigasi dengan pre-installed navigation, informasi trafik secara langsung, Android Auto dan Apple CarPlay, sistem bunyi termaju, paparan instrumen digital sepenuhnya, touchpad (tanpa pengawal) dan modul komunikasi Mercedes me.

Selain itu, ciri lain yang turut diberikan untuk varian ini termasuk kawalan suhu Thermotronic, Easy-Pack tailgate, pakej Keyless Go, alas lantai AMG, pencahayaan ambien, pengecas tanpa wayar bagi telefon pintar, dua port USB-C untuk tempat duduk belakang dan soket pengecasan 12-voltan pada tempat penyimpan barangan.

Sistem bantuan pemandu juga agak lengkap, dengan Driving Assistance Package, termasuk Active Distance Assist Distronic, Active Steer Assist, Active Speed Limit Assist dengan Traffic Sign Assist, Evasive Steering Assist, Active Lane Keeping Assist, Active Brake Assist dan Active Blind Spot Assist.

Ia turut didatangkan dengan sistem pemantauan tekanan tayar, beg udara untuk bahagian lutur, sistem panggilan kecemasan Mercedes-Benz, kamera 360°, dan Active Parking Assist dengan Parktronic.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required