Nissan Serena S-Hybrid facelift baru saja dilancarkan untuk pasaran tempatan awal Julai lalu selepas diperkenalkan di Jepun pada 2019. Dua varian disediakan, iaitu Highway Star pada harga RM149,888 dan Premium Highway Star pada harga RM162,888 atas jalan, tidak termasuk insurans dan termasuk SST. Yang anda lihat di dalam galeri ini adalah versi yang paling tinggi, Premium Highway Star.

Untuk enjin, Serena Hybrid ini masih menggunakan unit MR20DD 2.0 liter empat-silinder suntikan terus petrol dengan kotak gear Xtronic CVT. Enjin ini menjana sebanyak 150 PS pada 6,000 rpm dan 200 Nm tork pada 4,000 rpm, dan dibantu oleh motor elektrik 1.8 kW (2.6 PS) dan 48 Nm motor elektrik untuk pecutan lebih baik. Penggunaan minyak gabungan adalah 14.2 km/l dalam kitaran NEDC.

Untuk bahagian luaran, MPV ini ditampilkan dengan gril Majestic Chrome V-Motion baharu yang lebih bergaya dan nampak agresif, bampar hadapan rekaan baharu dengan kemasan hitam berkilat, lampu utama dengan unit projektor automatik bersama larasan auto dan lampu signitur LED. Ia turut diberikan lampu kabus hadapan dengan lampu nyalaan siang (DRL) dan cermin sisi yang boleh dilaras secara automatik.

Nissan Serena S-Hybrid 2022 ini turut ditambahkan dengan ciri keselamatan aktif seperti brek kecemasan sendiri (AEB), amaran ketibaan lorong (LDW) dan amaran titik buta (BSW) serta kepekaan trafik lintasan belakang (RCTA).

Ini sebagai tambahan kepada kelengkapan keselamatan aktif lain buat Serena S-Hybrid 2022 yang terdiri daripada bantuan mula mendaki, kawalan kestabilan kenderaan (VDC), kawalan cengkaman, ABS, EBD dengan bantuan brek, cagak ISOFIX untuk barisan kedua tempat duduk. Untuk keselamatan pasif, kedua-dua varian menerima enam beg udara.

Pilihan warna pula terdiri daripada Diamond Black, Tungsten Silver, Brilliant White dan Radiant Red; yang terakhir ini warna yang dikhususkan hanya kepada varian Premium Highway Star.