Pemandu BMW no. pend. Singapura geser Honda e milik Tunku Temenggong Johor di saman RM300

Susulan insiden membabitkan sebuah BMW 3 Series dengan nombor pendaftaran Singapura yang menggeser bahagian hadapan Honda e milik Tunku Temenggong Johor (TTJ), Tunku Idris Iskandar Sultan Ibrahim minggu lalu, pemandu BMW berkenaan dilaporkan telah pun disaman oleh pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Menurut Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan (JBS), Asisten Komisioner Raub Selamat dalam laporan Harian Metro, lelaki berusia 62 tahun itu dipanggil hadir ke Balai Polis Trafik, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) JBS untuk diserahkan saman Pol 257, semalam.

Raub menjelaskan bahawa lelaki tersebut disaman mengikut Rule 10 LN 166/59 iaitu kesalahan lalai mengawal pergerakan kenderaan dengan baik yang boleh dikenakan saman maksimum RM300. Walau bagaimanapun, pemandu tersebut sudahpun menjelaskan saman pada pukul 1.45 petang hari yang sama.

Insiden berkenaan berlaku di Jalan Serampang, Taman Pelangi, pada jam 2.17 1 Ogos lalu di hadapan sebuah kedai roti. Tunku Idris berkongsi video rakaman kamera litar tertutup (CCTV) kejadian tersebut menerusi akaun Instagram miliknya dengan kapsyen ringkas “perangai”.

Pemandu BMW no. pend. Singapura geser Honda e milik Tunku Temenggong Johor di saman RM300

Daripada rakaman CCTV yang dikongsi, dapat dilihat BMW tersebut melanggar bahagian hadapan kanan Honda e yang diparkir pada sebelah kiri jalan ketika ia mengambil side untuk masuk ke petak parkir pada sebelah kanan. Kemudian seorang pemandu lelaki keluar daripada BMW dan berlalu pergi melewati kenderaan Tunku Idris tanpa melihat sekiranya berlaku kerosakan atau tidak.

Honda e merupakan kereta elektrik kompak yang setakat ini hanya dijual secara rasmi di pasaran Eropah dan Jepun, jadi ia tidak akan di bawa secara rasmi ke sini oleh Honda Malaysia. Tunku Idris memuat naik gambar Honda e tersebut buat pertama kali pada bulan Ogos tahun lalu.

Namun jika ada yang berminat, ada juga pengedar kereta import terpakai yang mula membawa Honda e ini ke pasaran tempatan, contohnya Weststar Motors yang menawarkan model berkenaan bermula tahun lalu. Ketika itu kerajaan masih belum menawarkan insentif pengecualian cukai untuk model-model EV, dan ia dijual pada harga RM210,000 untuk varian tertinggi Advance. Di UK model ini dijual baharu dengan harga atas jalan £31,665 atau sekitar RM180k.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required