Hujung minggu lalu telah berlangsung BMW Motorrad GS Challenge 2022, di Putrajaya dengan melibatkan 49 penunggang yang diuji dengan pelbagai teknik serta kemahiran menunggang. Daripada semua yang terlibat, empat telah dipilih sebagai pemenang dengan mendapat hadiah perjalanan yang ditaja sepenuhnya ke Albania untuk “Follow The Trails” BMW Motorrad GS Trophy 2022.

Mereka adalah Niranjan Visuvalingam, Rosmadi Saad, Muhairi Muhammad serta satu-satunya peserta wanita, Elis Suriani Johari. Melalui perjalanan Follow The Trails ini, mereka akan dapat melalui jalan yang sama untuk cabaran GS Trophy, tetapi tidak bertanding.

Pada hari pertama GS Challenge di Putrajaya ini, peserta diuji melalui jalan offroad sepanjang 68 km menggunakan jentera BMW GS mereka sendiri dan dinilai berkenaan kemahiran bukan sahaja untuk menunggang, tetapi juga navigasi dan perkara lain oleh pasukan marshal GS antarabangsa yang diketuai oleh bekas peserta GS Trophy 2016, Faizal Sukree.

Kemudiannya pada hari kedua, 10 peserta terbaik yang dipilih daripada hari pertama dihadapkan dengan cabaran dalam laluan khusus yang dibuat di tapak acara utama, melibatkan 13 cabaran. Pemenang dipilih berdasarkan kutipan mata tertinggi.

Bercakap dengan ketua BMW Motorrad Asia Tenggara, Miguel Llabres-Pohl, semasa hari kedua cabaran, beliau menekankan bahawa meskipun Follow The Trails bukanlah melibatkan penyertaan langsung dalam pertandingan GS Trophy, kecergasan dan kemahiran menunggang yang bagus adalah mandatori. “Mereka akan ikut laluan yang sama dengan peserta GS Trophy, tujuh hari menunggang, semuanya offroad. Ia bukanlah mudah,” kata Llabres-Pohl.