Kerajaan menerusi Kementerian Pengangkutan (MoT) sedang meningkatkan usaha untuk membendung kegiatan lumba haram di negara ini, dan ia akan dilakukan melalui pengubalan akta sedia ada untuk memberi tumpuan bukan sahaja kepada pelumba haram, tetapi juga penonton dan bengkel yang melakukan pengubahsuaian pada kenderaan yang digunakan untuk lumba haram.

Kenyataan ini dikeluarkan oleh Ketua Setiausaha MoT Datuk Isham Ishak, yang bercakap pada sidang media “Isu Mat Rempit” di IPK Pulau Pinang. Turut bercakap pada pihak wartawan di Georgetown hari ini termasuklah Pengarah JSPT Bukit Aman, Datuk Wira Mat Kasim Karim dan juga Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Mohd Shuhaily Mohd Zain.

Isham menambah bahawa hukuman yang dikenakan juga akan dipinda untuk memberi pengajaran kepada pesalah lumba haram – bukan sahaja dalam bentuk denda yang dinaikkan, tetapi juga hukuman penjara.

Pertemuan yang berlangsung hari ini adalah bagi membincangkan persetujuan antara MoT, PDRM dan JPJ dalam kerjasama memerangi isu lumba haram. Bagi mengurangkan risiko penguatkuasaan, suspek yang terlibat dengan lumba haram akan ditahan berdasrkan bukti seperti rakaman video. Isham juga berkata Pulau Pinang akan menjadi negeri contoh bagi pelaksanaan pendekatan operasi baharu ini.

Bulan lalu, seramai lima penunggang motosikal meninggal dunia dalam satu kes kemalangan jalan raya yang melibatkan beberapa buah kenderaan di Lebuhraya Tun Dr Lim Chong Eu, Pulau Pinang.