Bermula 6 Ogos lalu, Keretapi Tanah Melayu (KTMB) telah mula menawarkan tambang secara percuma untuk basikal yang dibawa menaiki KTM Komuter Lembah Klang, KTM Komuter Utara dan Skypark Link pada waktu tertentu.

Ketua Pegawai Operasi KTMB, Mohd Zain Mat Taha berkata, sebelum ini KTM Komuter mengenakan caj RM2 kepada pengguna yang membawa basikal.

“Bermula 18 April lalu, KTM Komuter mengumumkan tiada lagi caj dikenakan. Namun hanya basikal lipat atau ‘folding bike’ sahaja dibenarkan dibawa menaiki tren sepanjang masa pada hari hujung minggu.

“Bagaimanapun, bermula 6 Ogos, KTM Komuter membenarkan semua jenis basikal untuk dibawa menaiki tren komuter di luar waktu puncak pada hari bekerja dan sepanjang masa pada hari minggu,” katanya seperti yang dilaporkan oleh Harian Metro.

Beliau berkata demikian sewaktu merasmikan Seremban Cyclo Tourism – Terokai Seremban Dengan Basikal di Stesen Keretapi Seremban, semalam.

Mohd Zain berkata, inisiatif itu adalah satu daripada usaha KTMB dalam mempromosikan gaya hidup sihat kepada Keluarga Malaysia dengan menjalinkan kerjasama dengan pelbagai pihak.