Kerajaan telah memperuntukkan sebanyak RM1.08 bilion bagi kerja-kerja penyenggaraan Jalan Persekutuan di seluruh Malaysia, pada tahun ini.

Perkara ini dinyatakan oleh Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof, yang turut berkata daripada jumlah tersebut, RM150 juta membabitkan kerja penyenggaraan di zon selatan iaitu Pahang, Johor dan Negeri Sembilan.

“Bagi zon selatan, kerja penyenggaraan untuk negeri Pahang adalah sebanyak RM66.08 juta, Johor (RM60.9 juta) dan Negeri Sembilan (RM23.63 juta). Kerja-kerja penyenggaraan ini penting untuk memastikan jalan-jalan ini berada dalam keadaan baik,” katanya seperti dilaporkan oleh Bernama.

Dalam masa yang sama, beliau turut berkata, projek cadangan menaik taraf jalan di Jalan Persekutuan FT050 dari Ayer Hitam ke Kluang di Seksyen 33.8 hingga ke persimpangan Stadium Kluang di Seksyen 49.1, akan dikemukakan ke peringkat Persekutuan tahun hadapan.

Katanya, projek Fasa 3B dengan anggaran nilai RM385.13 juta itu adalah di bawah Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12) yang dilaksanakan bagi mengurangkan kemalangan maut sepanjang jajaran tersebut. Di mana ia juga merupakan kesinambungan daripada projek Fasa 3A bernilai RM219 juta yang sedang dalam pembinaan dan dijangka siap pada Oktober 2024.

“Lokasi ini telah direkodkan sebagai lokasi kemalangan tertinggi di Malaysia akibat ketiadaan bahu jalan, median dan pusingan U dan sebanyak 52 kemalangan dicatatkan dari tahun 2020 sehingga Jun 2022.

“Jalan ini merupakan laluan utama tanpa tol yang menghubungkan Daerah Batu Pahat, Kluang dan Mersing melibatkan kerja-kerja membina bahu jalan, median, pusingan U dan juga kerja-kerja berkaitan,” katanya.

Jelas beliau lagi, tambahan sebanyak RM600,000 juga diluluskan untuk menambah baik lampu jalan di Jalan Persekutuan FT050 bagi memastikan pelbagai aspek terutama aspek keselamatan kepada pengguna.