Seperti yang diketahui sebelum ini, model generasi baharu Nissan Z yang didedahkan pada Ogos tahun lalu sebenarnya masih menggunakan platform model generasi terdahulu, iaitu Z34 370Z yang dirombak dengan proses kejuruteraan semula yang signifikant, bersama pelbagai komponen yang masih dikongsi terus.

Malah enjin 3.0 liter V6 Twin Turbo berkuasa 405 PS/475 Nm yang digunakan pada model Z 2023 ini juga dikongsi bersama model-model Nissan lain, khususnya untuk jenama premiumnya iaitu Infiniti Q50 dan Q60. Ketua pakar produk Nissan Z, Hiroshi Tamura memberitahu portal automotif Australia, CarExpert, ini merupakan elemen yang penting bagi memastikan legasi Nissan Z dapat diteruskan.

Tamura memberitahu bahawa projek pembangunan Nissan Z generasi baharu ini bermula pada Mac 2017, selepas dia menulis sendiri satu nota dengan tulisan tangan. Dalam nota tersebut, Tamura menyatakan bahawa ketika itu Nissan 370Z sudah tidak lagi laris dalam pasaran kerana rekaan luaran, prestasi dan juga pelbagai perkara lain sudah terlalu lama tidak menerima rombakan besar.

Nissan 370Z 50th Anniversary Edition

Oleh itu bagi membolehkan ia dijual seperti yang diharapkan oleh syarikat, Tamura menulis dalam nota tersebut bahawa ia perlu hadir dengan rupa luaran baharu sepenuhnya, kemaskini perlu dibuat pada sebahagian aspek pada kabin serta memerlukan kuasa enjin sekurang-kurangnya 400 hp yang hanya boleh dicapai menerusi enjin yang disuap oleh dua pengecas turbo.

Walau bagaimanapun, menghasilkan model kemaskini untuk kereta sport Z mereka bukan menjadi keutamaan Nissan kerana ketika itu kerana syarikat berkenaan sedang bergelut dengan pelbagai masalah, yang menyebabkan pelbagai penstrukturan semula dan juga proses mengurangkan kos sedang dibuat. Jadi, satu-satunya cara bagi pihak pengurusan syarikat meluluskan projek Nissan Z generasi baharu ini adalah dengan menggunakan platform dan juga komponen dari model sedia ada.

“Secara jujurnya, sekitar 80% pada bahagian badan, kami telah mengubah komponennya. Walau bagaimanapun, menggunakan komponen dari model sedia ada adalah penting buat kami, dan ia bermaksud [pelanggan] akan menikmati harga yang mampu milik,” kata Tamura kepada CarExpert.

Beliau turut menambah bahawa projek Nissan Z generasi baharu ini mungkin tidak akan diluluskan oleh Nissan sekiranya pembuat-pembuat keputusan mahukan ianya dibangunkan dengan platform baharu sepenuhnya serta kos R&D dan produksi yang tinggi.

Untuk pengetahuan anda, ketika Nissan Z34 dibangunkan, ia juga sebenarnya bukan menggunakan platform baharu, sebaliknya menggunakan platform model generasi sebelumnya iaitu Z33 350Z, iaitu platform “Front Midship” Nissan yang pertama kali digunakan pada Infiniti G35, muncul pada tahun 2001. Jadi secara asasnya, kerangka yang digunakan ini sudahpun berumur sekitar 20-tahun.

Dalam laporan sebelum ini, Hiroshi Tamura mengesahkan bahawa kerangka yang digunakan pada Nissan Z 2023 menerima kejuruteraan semula yang ekstensif bagi menghasilkan kerangka yang jauh lebih kuat. Sistem suspensi hadapan double wishbone juga masih digunakan, namun kali ini ia menampilkan geometri yang telah direka semula bersama sudut caster lebih besar. Ia sudah tidak lagi menggunakan sistem stereng kuasa bantuan hidraulik, dan digantikan dengan sistem bantuan elektrik.

Ia didatangkan standard dengan kotak gear enam-kelajuan manual dan menampilkan opsyen transmisi sembilan-kelajuan automatik. Seperti enam generasi Z sebelum ini, kuasa dari enjin dialirkan sepenuhnya hanya ke roda belakang. Malah versi kotak gear manual turut ditawarkan dengan LSD jenis mekanikal pada gandar belakang, Launch Control, Downshift Rev Matching (heel and toe automatik) serta aci pacu dari kotak gear ke gandar belakang yang diperbuat dari komposit gentian karbon.

Dan antara daya penarik utama pada Nissan Z 2023 ini sudah tentu pada rekaan luaran dan dalamannya, kerana menerima inspirasi yang sangat besar dari model klasik kereta sport Z generasi pertama iaitu Nissan Fairlady Z/Datsun 240Z S30 1969.

GALERI: Nissan Z 2023