Empat buah kereta baharu Honda yang diangkut oleh sebuah treler ‘carrier’ musnah dalam kebakaran dalam kejadian yang berlaku di KM 227.2 Lebuhraya Utara-Selatan (arah utara) berhampiran Pedas, Negeri Sembilan, petang semalam.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Rembau, Mohd. Izwan Md Said berkata, sepasukan anggota bomba dari Balai Bomba dan Penyelamat Rembau, Kota dan Alor Gajah (Melaka) digerakkan ke lokasi kejadian sebaik sahaja menerima panggilan pada pukul 5.20 petang, laporan Harian Metro.

“Kejadian kebakaran membabitkan ‘carrier’ iaitu treler jenis Scannia yang membawa muatan kenderaan dari arah selatan dan dalam perjalanan menghala ke Pulau Pinang. Treler yang dipandu seorang lelaki berusia 31 tahun itu dikatakan mengalami masalah brek. Bagaimanapun, punca sebenar kebakaran masih dalam siasatan bomba,” katanya.

Beliau berkata, pasukan bomba memadamkan kebakaran dan berjaya mengelak api daripada merebak ke dua lagi kereta. Kejadian tersebut turut menyebabkan kesesakan sepanjang kira-kira tiga kilometer di lokasi kejadian.

“Pihak kami belum mendapat anggaran jumlah kerugian. Kes diambil alih oleh Forensik Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) untuk tindakan siasatan lanjut,” katanya.