Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Perak merekodkan kutipan sebanyak RM1.07 juta hasil jualan kenderaan lelong yang dilakukan dalam tempoh Januari hingga September tahun ini.

Menurut Pengarah JPJ Perak Mohammad Yusoff Abustan, lelongan itu melibatkan sebanyak 117 kenderaan yang dilucut hak termasuk kereta, motosikal dan sebagainya dalam sesi lelongan yang dilakukan di negeri tersebut, laporan Bernama.

Semalam, JPJ Perak sekali lagi mengadakan siri lelongan awam kenderaan sita dengan menawarkan sebanyak 47 kenderaan membabitkan 31 kereta, 13 motosikal dan tiga lori dan daripada jumlah kenderaan itu, 35 daripadanya boleh dilesenkan manakala 12 kenderaan tidak boleh dilesenkan (skrap).

“Pada siri lelongan awam kenderaan sita ini, sebuah Toyota Alphard mencatat nilai bidaan tertinggi RM32,000 manakala motosikal jenis Modenas Kriss menerima nilai bidaan terendah pada harga permulaan RM200,” katanya tamat sesi lelongan semalam.

“Semua kenderaan yang dilelong telah disita atas pelbagai kesalahan di bawah Akta Pengangkutan Jalan 1987 dan pembida yang hadir perlu membeli buku lelongan awam berharga RM70 yang dibuka jualannya selama empat hari bermula 12 hingga 15 September lalu,” tambahnya.