Menteri Kewangan, Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz mengumumkan kerajaan akan memperuntukkan sejumlah RM20 juta untuk pembinaan litar Drag dalam pembentangan Bajet 2023 yang sedang berlangsung hari ini.

Walau bagaimanapun beliau tidak memperincikan bagaimana peruntukan berkenaan akan digunakan – sama ada ia akan digunakan untuk pembinaan sebuah atau beberapa litar Drag berkenaan di seluruh negara.

Apa yang diumumkan ini mungkin lanjutan apa yang disebut oleh Perdana Menteri, Ismail Sabri Yaakob pada Ogos lalu, yang menyatakan bahawa kerajaan bercadang untuk membina sebuah litar khusus bagi perlumbaan drag di setiap negeri.

“Setakat ini sudah ada dua litar drag yang dibina iaitu di Terengganu dan Melaka,” kata PM ketika berlangsungnya acara RXZ Members 4.0 Tahun 2022 yang berlangsung di Terengganu International Drag Strip di Gong Badak 13 Ogos lalu, dan menambah apabila litar-litar yang dicadangkan itu siap, ia akan memberi peluang kepada golongan belia untuk membabitkan diri dengan lebih serius dalam sukan permotoran mengikut saluran yang betul.