Untuk acara ACE 2022 yang berlangsung hari ini dan esok, 5-6 November 2022 di SCCC, Hyundai turut mempamerkan model-model terbaru keluaran syarikat itu. Antaranya adalah model MPV 10-tempat duduk, Staria. Model ini menggunakan enjin 2.2 liter turbodiesel, dan datang dalam tiga varian dengan harga bermula dari RM179,888.

MPV ini tampil unik dengan rekaan luarannya. Sementara bahagian dalam pula menyediakan tataletak yang fleksibel dengan konfigurasi 2-3-2-3. Untuk membawa ramai penumpang, ia sudah tentu sangat selesa dan luas, apatah lagi jika diperlukan untuk membawa barangan.

Teknologi yang mengiringinya juga banyak yang menarik, seperti brek parkir elektronik dengan Auto Hold, skrin sentuh lapan-inci dengan sokongan Android Auto dan Apple CarPlay serta sistem bantuan pemandu seperti AEB, bantuan mengekalkan lorong dan kawalan melayar adaptif dengan Stop/Go.

Sebuah lagi model yang dipamerkan ialah Kona Electric. Kereta ini boleh berjalan sejauh 484 km dalam satu cas penuh mengikut kitaran WLTP — cukup jauh untuk ulang-alik harian. Ini dibolehkan dengan penggunaan bateri berkapasiti 64 kWh yang membekalkan kuasa kepada motor elektrik di depan dengan janaan sekitar 204 PS dan 395 Nm — tak kalah menyeronokkan pemanduannya dengan angka-angka seperti ini.

Ia juga praktikal kerana boleh menampung pengecasan AC biasa dan DC pantas, yang kedua ini dengan kadar 100 kW — dengan kadar 10-80% dalam masa hanya 47 minit. Seperti Staria, Kona Electric juga datang dengan ciri keselamatan SmartSense dan sistem bantuan pemandu. Dijual dari harga RM156,538, ini sebuah kereta dengan teknologi EV semasa yang menarik untuk dipertimbangkan, dan untuk ACE 2022 ia diberi rebat sehingga RM5,000.

Ditaja bersama oleh Petron, Yinson GreenTech dan myTukar, ACE 2022 menyediakan banyak tawaran istimewa untuk pembeli. Sebagai contoh, 200 pelanggan terawal yang membuat tempahan kenderaan baru akan menerima gabungan baucar bernilai RM2,500 yang terdiri daripada baucar RM500 bagi filem penapis haba V-Kool, RM500 bagi baucar Dodomat, baucar RM500 untuk penapis udara Blueair, baucar RM500 Recaro untuk kerusi keselamatan kanak-kanak dan baucar RM500 DK Schweizer bagi balutan kulit kustom untuk ruang dalaman kenderaan. Bukan itu saja, 100 pelanggan pertama yang menempah kereta baru di ACE 2022 akan menerima baucar petrol Petron bernilai RM50.

myTukar juga menawarkan baucar RM1,000 bagi 25 pelanggan pertama yang membuat tempahan kereta terpakai atau trade-in kenderaan mereka menerusi platform berkenaan. Mereka yang trade-in kenderaan akan menerima baucar RM500 masing-masing untuk V-Kool dan Blueair. Sementara 25 lagi pelanggan terawal yang membuat tempahan kereta terpakai akan menerima baucar RM500 untuk Dodomat dan RM500 untuk kerusi kanak-kanak Recaro. Jika anda trade-in kenderaan dan menempah kereta terpakai lain sekaligus, jumlah baucar akan meningkat kepada RM1,500.

Hadiah tidak berakhir di situ. Tempahan kereta baru yang telah disahkan pula akan membolehkan anda untuk layak dalam cabutan bertuah dengan tawaran pelbagai hadiah, termasuk 10 telefon pintar bernilai RM2,300 setiap satu dan hadiah utama terdiri daripada pakej percutian untuk dua orang bernilai RM10,000!

Walaupun dengan peraturan pandemik Covid-19 yang semakin longgar kini, kami masih akan mengambil langkah berjaga-jaga untuk memastikan keselamatan semua orang. Pengunjung adalah digalakkan untuk menggunakan pelitup muka sepanjang masa ketika berada di dalam ruang pameran, dan cecair sanitasi tangan juga akan diletakkan di beberapa tempat di sepanjang acara berlangsung.