Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Kuala Lumpur (JSPT KL) melaporkan bahawa dua orang warganegara tempatan telah ditahan ketika sekatan jalan raya di Kuala Lumpur semalam kerana menunggang dan membonceng sebuah motosikal curi yang menggunakan plat pendaftaran palsu.

Apa yang menarik, motosikal Honda yang dicuri tersebut diberikan plat pendaftaran palsu yang sebenarnya milik Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Malaysia.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan, motosikal berkenaan ditahan ketika cawangan Penguatkuasaan JSPT KL membuat sekatan jalan raya Operasi Motosikal Pelbagai Kesalahan di Jalan Tiara Titiwangsa OFF Jalan Pahang pada 6 November, sekitar pukul 11.30 pagi.

“Hasil semakan mendapati motosikal yang ditunggang menggunakan nombor pendaftaran pemilik Ketua Pengarah JPJ Malaysia. Motosikal tersebut juga masih dilaporkan hilang bersangkut repot di Balai Polis Chow Kit pada 17 Ogos 2022.

“Seterusnya, tangkapan dibuat ke atas suspek serta motosikal yang ditunggang dirampas bersama serangkai anak kunci dan bawa balik ke JSPT KL untuk tindakan selanjutnya,” tulis kenyataan yang dikeluarkan dan menyatakan bahawa tangkapan ini dibuat dibawah Seksyen 379A Kanun Keseksaan.