PLUS Malaysia Berhad (PLUS) memaklumkan pihaknya telah merekodkan peningkatan kes kemalangan maut membabitkan kenderaan berat dan kenderaan berhenti di lorong kecemasan pada tahun ini.

Menurut Ketua Pegawai Operasi PLUS, Datuk Zakaria Ahmad Zabidi, statistik menunjukkan kemalangan kenderaan berat meningkat 2% berbanding tahun 2019.

“Kemalangan di lorong kecemasan membabitkan kenderaan rosak pula meningkat sebanyak 5% berbanding tahun 2019.

“Kajian turut menunjukkan bahawa kenderaan berat adalah penyumbang utama kepada masalah pengurusan trafik apabila berlakunya kemalangan selain isu halangan membabitkan cebisan tayar kenderaan berat,” katanya selepas menghadiri Mesyuarat Koordinasi PLUS bersama Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) yang diketuai Pengarah Kanan Penguatkuasa JPJ Datuk Lokman Jamaan di Akademi JPJ semalam.

Dalam mesyuarat berkenaa, kedua-dua pihak bersetuju bagi mengurangkan jumlah kemalangan maut akibat kenderaan berat dan kemalangan membabitkan penunggang motosikal pada tahun hadapan.

“PLUS dan JPJ akan mengambil beberapa pendekatan baharu dalam meningkatkan lagi tahap keselamatan termasuk penguatkuasaan secara digital menggunakan kamera ANPR dan teknologi Weight-In-Motion untuk mengenalpasti kenderaan berat melebihi had muatan.

“Kenderaan yang membawa lebih muatan berpotensi menyebabkan kemalangan akibat hilang kawalan, rosak dan tayar pecah selain daripada merosakkan permukaan jalan,” tambahnya.

Selain itu, tambahnya lagi, statistik PLUS turut menunjukkan kawasan lebuh raya berhampiran kawasan perindustrian adalah lokasi kemalangan membabitkan penunggang motosikal.

“Sehingga September lalu, PLUS merekodkan 333 kehilangan nyawa akibat kemalangan dan daripada jumlah itu, 216 membabitkan penunggang motosikal. Justeru, mesyuarat koordinasi PLUS dan JPJ ini turut menggariskan kolaborasi komunikasi strategik bagi advokasi terhadap pemandu kenderaan berat serta penunggang motosikal,” katanya.

Kolaborasi PLUS dan JPJ telah terjalin sejak sekian lama dalam usaha meningkatkan tahap keselamatan di lebuhraya. Sejak 2017, sebanyak 317 Ops Halangan telah dilaksanakan di lebuhraya. Malah, PLUS juga turut menyumbang 3 buah Stesen Penguatkuasaan JPJ, sebuah Pusat Unit Penguatkuasa Lebuhraya (UPLR) dan kenderaan rondaan JPJ.

Mesyuarat koordinasi PLUS-JPJ turut menggariskan kolaborasi komunikasi strategik bagi advokasi terhadap pemandu kenderaan berat serta penunggang motosikal.