Jualan kenderaan Toyota dan Lexus oleh pengedar rasminya UMW Toyota Motor (UMWT) telah melepasi angka 80k unit. Jualan tahunan setakat ini bagi tempoh 10 bulan 2022 adalah 80,153 unit, peningkatan sebanyak 47% bagi tempoh sama tahun lalu (54,618 unit).

Daripada jumlah tersebut, 79,308 unit adalah daripada jenama Toyota, yang juga mendahului jualan kereta bukan-nasional. “Ini adalah sambungan kepada corak peningkatan yang ditunjukkan sejak awal tahun dan jenama ini juga terus menjadi pendahulu pasaran sepanjang tahun ini, terutama dalam segmen trak pikap,” jelas UMWT dalam satu kenyataan.

Bulan lalu, UMWT menyerahkan sebanyak 9,281 unit kenderaan, terdiri daripada 9,175 Toyota dan 106 Lexus. Jualan keseluruhan pada Oktober 2022 adalah 0.5% lebih tinggi berbanding September, dan 9% lebih tinggi berbanding tahun sebelumnya (8,500 unit pada Oktober 2021).

“Walaupun suasana ekonomi masih mencabar, pasaran kenderaan perlahan-lahan kembali pulih dan mengukuh dalam tempoh tahun ini. Terima kasih kepada pelanggan setia yang terus menyokong kami, permintaan terhadap kenderaan Toyota tetap tinggi. Bagi mereka yang terpaksa menunggu lama untuk menerima kenderaan yang ditempah, kami dalah usaha untuk mempercepatkannya,” ujar Presiden UMWT, Ravindran K.

“Kadar pengeluaran kami masih lagi terkesan, tetapi kami berusaha sehabis baik untuk menyerahkan kendearan baru pelanggan dalam tempoh yang paling cepat,” tambah beliau.

Terbaru untuk pasaran tempatan, Toyota memperkenalkan Veloz, sebuah “crossover premium” yang menjadi model “saudara” bagi Perodua Alza tetapi dengan lebih banyak kelengkapan, sentuhan penampilan unik yang tersendiri serta kedudukan lebih tinggi yang dijual pada harga RM95k. Veloz sudah menerima 7,000 tempahan sebelum tarikh pengenalan rasminya pada 18 Oktober lalu.