Rapid Rail telah mengumumkan LRT Laluan Kelana Jaya bakal kembali beroperasi sepenuhnya mulai 6 pagi esok, 14 November 2022, dua hari lebih awal daripada yang dijadualkan, setelah mendapat kelulusan daripada Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD).

Syarikat berkenaan berkata, berdasarkan analisa keatas ujian meluas yang dijalankan pakar teknikal Rapid Rail dan pihak OEM Thales Group, APAD telah mengesahkan kestabilan sistem kawalan tren automatik (ATC) dan mengisytiharkan perkhidmatan LRT Laluan Kelana Jaya selamat untuk beroperasi sepenuhnya.

“Kami berterima kasih kepada APAD dengan kelulusan yang telah diberikan untuk menyambung operasi LRT Laluan Kelana Jaya. Kini kami boleh kembali memberi perkhidmatan sebaiknya kepada seluruh warga kota. Pemantauan sistem akan diteruskan bagi memastikan ia kekal stabil agar perkhidmatan dapat dijalankan dengan selamat.

“Kami sekali lagi menekankan bahawa keputusan yang diambil adalah demi keselamatan pengguna. Pembukaan penuh perkhidmatan lebih awal daripada jadual ini diharap dapat mengurangkan kesulitan yang telah dilalui oleh pengguna pengangkutan awam, khususnya mereka yang menggunakan LRT Laluan Kelana Jaya,” kata Mohd Azharuddin Mat Sah selaku Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Prasarana Malaysia Berhad

Rapid Rail turut menambah semua pengguna perkhidmatan berkenaan akan diberikan tambang percuma selama tujuh hari. Sebelum ini, syarikat tersebut mengumumkan kadar tambang percuma untuk pengguna Laluan Kelana Jaya pada setiap hari gangguan perkhidmatan terbabit. Walaupun sebahagian perkhidmatan itu akan digantung selama lima hari, pengguna akan diberikan perjalanan percuma selama tujuh hari. Ini akan terpakai kepada semua pengguna, sama ada pemegang pas My50 dan mereka yang menggunakan kad atau token Touch ‘n Go.

Prasarana dan Rapid Rail sekali lagi memohon maaf kepada semua rakyat Malaysia yang terkesan akibat gangguan perkhidmatan LRT Laluan Kelana Jaya. Segala usaha akan diambil bagi memastikan gangguan seumpama ini tidak akan berulang.

“Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada semua diatas kesabaran anda ketika tempoh yang sangat mencabar ini. Kami ingin merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada semua yang telah menghulurkan bantuan dan sokongan terutama sekali pihak Smart Selangor, MARA Liner, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur dan juga rakyat Malaysia yang telah memberi bantuan kepada penumpang-penumpang yang terjejas,” tambah Azharuddin.