Selain dari mengisi petrol, kita seharusnya tahu bahawa kereta yang kita pandu perlu diselenggara dan diservis. Namun jangan terkejut, kadang-kala ada juga individu tak tahu bahawa kereta mereka perlu diservis sekurang-kurangnya menukar minyak enjin mengikut sela masa yang disyorkan oleh pengeluar.

Ini yang berlaku di pusat servis Perodua Penchala – satu video yang dimuat naik oleh akaun tiktok rasmi pusat servis berkenaan memaparkan enjin sebuah Perodua Axia yang rosak teruk kerana langsung tidak pernah diservis dan menukar minyak enjin sejak dibeli pada 2019 sehingga meter perbatuan mencecah 79,600 km!

Antara kerosakan yang ditemui pada enjin tersebut termasuk kesan terbakar dilihat pada pelbagai komponen dalaman, pam minyak pelincir tersumbat, enapcemar (sludge) minyak enjin boleh dijumpai di segenap sudut dan yang paling teruk adalah aci sesondol (camshaft) patah – ini agaknya yang menyebabkan enjin berkenaan mati di tengah jalan ketika memandu dan mengingatkan pemiliknya untuk membawa kereta tersebut ke pusat servis.

Menurut pusat servis Perodua Penchala, kerja-kerja pembaikan ini turut dibantu oleh staf-staf Perodua yang datang dari Ibu Pejabat (mungkin pemiliknya cuba memohon waranti kerana usia kereta baru mencecah empat tahun?), dan ‘punca kerosakan’ tersebut dikesan dengan memeriksa rekod sejarah servis kereta tersebut, yang sememangnya tiada sejarah langsung kerana tak pernah diservis.

Jadi tuan-tuan dan puan-puan semua, kami sarankan setiap kali anda membeli kereta baharu, rajin-rajinkanlah untuk membaca buku manual yang disediakan. Dalam buku manual berkenaan sebenarnya sudah cukup lengkap apa yang perlu anda buat untuk menjaga kereta tersebut. Kalau dah jadi macam ni, memang anda tak layak untuk mendapat perlindungan waranti kerana kereta tersebut tidak diselenggara mengikut jadual yang ditetapkan. Nak beli enjin baru bukan murah sedara…

@perodua.penchala sampai patah camshaft ooo #peroduapenchala #peroduakl #peroduadamansara #fyp??viral #foryoupage #fypdongggggggg #fyp #perodua #viral #viraltiktok ? Sayunk I Love You – Chombi