Maju Expressway Sdn Bhd selaku pengendali Lebuhraya Maju Expressway (MEX) telah mengumumkan pelaksanaan laluan kontra secara percubaan di lebuhraya berkenaan ke arah Kuala Lumpur akan bermula jam 7 pagi esok (16 November).

“Laluan kontra ini akan bermula dari KM 11.5 sehingga KM 7.9 bagi aliran trafik arah utara (Putrajaya-Kuala Lumpur), khusus untuk kenderaan ringan (kelas 1) yang menuju ke Jalan Tun Razak dan Pusat Bandar melalui Plaza Tol Salak Selatan sahaja.

“Pengguna yang mahu keluar ke Bukit Jalil atau Kuchai Lama perlu kekal di laluan utama tanpa memasuki laluan kontra,” menurut kenyataan itu.

Dalam masa yang sama, syarikat berkenaan memaklumkan laluan kontra itu akan dipantau dan dinilai keberkesanannya dari semasa ke semasa. Selain itu, katanya lagi, langkah berkenaan dijangka dapat mewujudkan aliran trafik yang lebih lancar dan mengurangkan masa perjalanan bagi semua pengguna MEX.

“Laluan kontra ini akan dilaksanakan pada setiap Isnin hingga Jumaat bermula 7 pagi sehingga 10 pagi kecuali hujung minggu atau cuti umum. Justeru, pengguna lebuh raya diminta untuk merancang perjalanan ketika tempoh laluan kontra dilaksanakan.

“Pengguna diingatkan untuk berada di lorong yang betul bagi mengelakkan kekeliruan serta gangguan aliran trafik dan kerjasama semua pemandu amat dihargai,” tambahnya.

Sebelum ini, dilaporkan pelaksanaan laluan kontra berkenaan bermula pada 1 November lalu, namun ditangguhkan. Beberapa hari lalu, Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) telah pun meluluskan pelaksanaannya.

Maklumat terkini mengenai laluan kontra dan laporan trafik melalui akaun MEXTraffic Twitter serta Facebook MEX Traffic atau menghubungi MEX Helpline di talian 03-83159111.