Prolintas, MBSA bina tanjakan khas di LKSA untuk kegunaan penduduk jika banjir di kawasan sekitar

Prolintas, MBSA bina tanjakan khas di LKSA untuk kegunaan penduduk jika banjir di kawasan sekitar

Projek Lintasan Kota Holdings Sdn Bhd (Prolintas) telah mengumumkan pihaknya bekerjasama dengan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) untuk membina tanjakan (ramp) khas di Lebuhraya Kemuning-Shah Alam (LKSA). Ia adalah untuk kegunaan penduduk sekitar khususnya di Taman Sri Muda mengalihkan kenderaan sebelum ditenggelami banjir selain mempercepat kerja-kerja menyelamat mangsa bencana itu.

MBSA berkata, pelan tindakan banjir itu adalah hasil daripada sesi dialog yang diadakan pihaknya bersama dengan penduduk Taman Sri Muda yang menceritakan keadaan mereka yang tidak dapat menyelamatkan kenderaan masing-masing ketika peristiwa banjir besar tahun lepas.

Difahamkan tanjakan tersebut akan mula dibina secepat mungkin pada bulan hadapan dan dijangka siap dalam tempoh dua minggu. Malah MBSA turut mengesahkan rekaan tanjak itu telah pun dihantar kepada Prolintas untuk dapat kelulusan (dari segi rekaan).

“Sebelum ini, apabila amaran banjir diberikan, penduduk memang meletakkan kenderaan mereka di atas lebuh raya itu dengan bantuan peronda LKSA. Tapi perjalanannya agak jauh kerana mereka perlu keluar dari laluan utama Taman Sri Muda.

“Kita akan menggunakan sebahagian daripada lebuh raya LKSA, dengan kira-kira 500 kenderaan boleh diletakkan di sepanjang lebuh raya itu,” kata Timbalan Datuk Bandar MBSA Mohd Rashidi Ruslan.

Bagaimanapun, Mohd Rashidi memaklumkan laluan kecemasan berkenaan tidak boleh digunakan sesuka hati oleh penduduk dan hanya boleh dibuka selepas mendapat arahan daripada Pengerusi Jabatan Pengurusan Bencana Daerah (JBPD) Klang dan Ketua Polis Daerah Shah Alam.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required