Ini mungkin satu lagi berita yang menarik untuk memperluaskan lagi penggunaan kereta elektrik (EV) di negara ini. Kerajaan bercadang untuk memperkenalkan EV dengan harga jualan di bawah RM100,000 dengan matlamat untuk memastikan bukan hanya golongan berpendapatan tinggi yang mampu menggunakan EV.

Lebih penting, seperti dimaklumkan oleh Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, Nik Nazmi Nik Ahmad, cadangan itu bagi membolehkan golongan berpendapatan sederhana turut dapat menyumbang kepada sasaran pengurangan karbon dioksida, lapor Astro Awani. “Sekarang kebanyakan EV yang masuk dalam pasaran kita adalah RM100,000 ke atas, jadi kita nak pergi kepada pasaran yang lebih besar iaitu RM100,000 ke bawah.

Nik Nazmi juga menambah, kenderaan EV akan dapat dijual dengan lebih murah sekiranya ada syarikat tempatan yang memasang kenderaan itu di negara ini. “Kerajaan sedang lihat bagaimana kalau kita dapat bawa masuk kenderaan EV yang lebih mampu milik.

“Kalau kita dapat pasang EVdi Malaysia, ia mungkin akan bantu kita untuk tawarkan kenderaan-kenderaan EV pada harga lebih rendah,” katanya lagi. Ketika ini, kerajaan memberi insentif dalam bentuk pengecualian cukai/duti import dan eksais sepenuhnya bagi EV yang dibawa masuk ke pasaran tempatan. Pemasangan tempatan EV akan memberikan kesan positif yang lebih menyeluruh kepada ekosistem dalam negara.