Aksesori Suzuki Jimny kini di Malaysia — tiga pakej berbeza, dari RM1.5k tidak termasuk kos pemasangan

Aksesori Suzuki Jimny kini di Malaysia — tiga pakej berbeza, dari RM1.5k tidak termasuk kos pemasangan

Suzuki Cars Malaysia, yang dikendalikan oleh Naa Eastern Motors, telah mengumumkan ketersediaan beberapa aksesori untuk model Jimny, yang ditawarkan dalam tiga pakej menarik, bukan hanya sekadar untuk mengubah estetika atau penampilan luarannya sahaja, tetapi juga dengan tujuan penggunaan.

Yang pertama, Urban Package yang terdiri daripada kemasan bampar depan, kemasan sisi, visor pintu serta pelindung gril baru. Pakej ini dijual pada harga RM5,820 tidak termasuk pemasangan, yang dikenakan tambahan RM180.

Yang kedua ialah Professional Package pada harga RM1,500 (pemasangan perlu tambahan RM117) yang menukar warna pemegang pintu dan perumah cermin sisi dari warna badan kepada kemasan krom.

Yang ketiga pula ialah Protection Package yang ditawarkan pada harga RM4,000, yang melibatkan tambahan pelindung lumpur depan dan belakang, serta pelindung logam bagi dua differential yang ada pada Jimny. Upah pemasangan untuk pakej ini juga sama, RM117.

Suzuki Jimny dijual pada harga semasa RM174,900 atas jalan tidak termasuk insuran. Harga ini RM6,000 lebih mahal berbanding harga ketika pelancarannya iaitu RM168,900, walaupun ketika itu harga yang lebih rendah itu disebabkan oleh rebat 50% bagi cukai SST.

Jimny diimport sepenuhnya dari Jepun dan ditawarkan dalam empat pilihan warna, termasuk Jungle Green dan Medium Grey yang tidak memerlukan tambahan kos. Jika ingin versi dua warna, Kinetic Yellow dan bumbung Bluish Black Pearl 3, ini melibatkan pertambahan RM2,500. Sementara itu, warna Bluish Black Pearl 3 pula memerlukan tambahan RM1,500.

Jimny menggunakan enjin K15B 1.5 liter VVT NA empat-silinder petrol yang menghasilkan 100 hp pada 6,000 rpm dan 130 Nm tork pada 4,000 rpm. Ini digandingkan pula dengan kotak gear automatik empat-kelajuan dan sistem pacuan empat roda separuh masa dengan low-range transfer box.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Hazril Hafiz

Berkecimpung di dalam media automotif tempatan sejak 10 tahun lalu, Hafiz mengimpikan sebuah Malaysia dengan jaringan sistem pengangkutan awam yang lebih cekap dan menyeluruh. Tugas terakhirnya sebelum menyertai laman web ini ialah sebagai editor sisipan automotif sebuah akhbar arus perdana.

 
 

Add a comment

required

required