Masalah parkir memang sering kali menjadi dilema para pemandu waima di kawasan perumahan, premis perniagaan mahu pun pusat membeli-belah. Terutamanya jika di waktu puncak, masalah ini sering kali terjadi, puaslah kita memandu ‘tawaf’ tempat berkenaan untuk mencari petak parkir kosong. Dan hati menjadi lebih sebal bila ada individu yang sengaja berdiri di dalam petak parkir kosong semata-mata hendak ‘cop’ parkir berkenaan.

Itulah yang diluahkan oleh aktres tempatan, Elvina Mohamad, yang berhadapan dengan situasi tersebut baru-baru ini, laporan The Sun. Beliau telah memuat naik klip video pendek menerusi akaun TikTok rasminya baru-baru ini, yang merakamkan aksi seorang wanita berdiri di dalam petak parkir kosong sementara menanti rakannya tiba bagi membolehkan mereka parkir di ruang berkenaan.

“Kami memandu berpusing-pusing tiga ke empat kali untuk cari parkir, dan wanita tersebut (berdiri) di situ, nak cop parkir untuk kawan dia,” kata Elvina. Wanita yang berdiri di petak parkir tersebut mendakwa telah berdiri di situ lama, tetapi Elvina berkata dia telah lama menunggu untuk parkir di situ selepas kereta lain keluar dari petak parkir tersebut.

Menerusi video yang dikongsikan, wanita terbabit enggan memperdulikan Elvina dan memberikan bantuan untuk rakannya parkir di situ, sebuah Perodua Bezza berwarna biru, yang turut dibantu oleh seorang individu lain yang dipercayai rakannya.

Untuk pengetahuan anda, tindakan ‘mengecop’ petak parkir adalah suatu kesalahan dalam undang-undang trafik. Pada tahun 2018, Polis DiRaja Malaysia (PDRM) menyatakan bahawa tindakan tersebut adalah tidak dibenarkan, dan mana-mana individu yang berbuat demikian boleh didakwa di bawah Seksyen 50 (3) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

“Jika mana-mana orang melainkan dengan kuasa yang sah, berada di atas mana-mana jalan atau di mana-mana tempat letak kereta bagi maksud mendesak mana-mana orang lain berkenaan dengan penjagaan atau pencucian sesuatu kenderaan motor, atau bagi maksud mengarahkan mana-mana pemandu sesuatu kenderaan motor berkenaan dengan meletakkan kereta di atas jalan atau di tempat itu, dia melakukan suatu kesalahan,” tegas PDRM.

Di bawah Seksyen 119, penalti untuk kesalahan ini adalah denda sehingga RM2,000 atau penjara sehingga enam bulan untuk kesalahan pertama. Bagi kesalahan kedua dan seterusnya selepas disabit kesalahan, denda akan meningkat sehingga RM4,000, atau penjara sehingga 12 bulan.

@elvinamohamad

Tak sangka eh masih ada orang buat macam ni, nak COP2 PARKING! Kita ni punya laa 3 4 kali round cari and tunggu parking. Lepas tu senang2 dia je dia berdiri situ nak cop parking untuk kawan dia. Lepas tu menipu cakap dah berdiri lama padahal kami dari awal memang dah tunggu nak park situ lepas kereta lain keluar dr parking. Ikut kan hati je nak maki! Haihhh geramm rasa!

? original sound – Elvina Mohamad