Dalam satu sidang media yang diadakan semalam, pengerusi Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS), Wong Shaw Voon menyatakan harapan supaya penunggang motosikal di Malaysia dapat beralih kepada pengangkutan awam untuk pergerakan harian.

“Kami harap pada masa hadapan, kami dapat membawa kumpulan pengguna jalan ini dari cara pengangkutan yang paling bahaya kepada yang paling selamat, iaitu pengangkutan awam, seperti keretapi,” kata Wong.

Menurut Wong, beliau sedar ini adalah satu sasaran yang sukar untuk dicapai, terutamanya di kawasan pedalaman, tetapi MIROS “mahu mendapatkan sokongan daripada semua orang” supaya pengguna jalan raya dapat memilih cara bergerak paling selamat seperti memilih kereta yang paling selamat, atau pengangkutan yang paling selamat.

“Di Malaysia kita ada kumpulan penunggang motosikal yang bergerak jarak jauh setiap hari. Sebagai contoh, mereka mungkin tinggal di Serdang atau Kajang, bekerja di Shah Alam dan menggunakan motosikal setiap hari. Jaraknya adalah jauh, dan memakan masa (menggunakan motosikal), yang mana adalah tidak selamat dan tidak sihat untuk penunggang,” kata pengarah MIROS itu.

Tambah Wong lagi, menunggang motosikal dalam jangka masa yang panjang selepas beberapa tahun boleh mendedahkan penunggang kepada masalah muskuloskeletal seperti tangan menggigil, sakit belakang, kebas dan pelbagai lagi.

Daripada semua jenis pengangkutan yang ada, pengangkutan awam atas rel adalah yang paling selamat, terutama sekali apabila dibandingkan dengan motosikal, kata Wong. Selain daripada itu, beliau juga menyatakan bahawa walaupun pengguna pengangkutan awam sudah bertambah, ia masih tidak mencukupi.