MRT Laluan Putrajaya Fasa 2 beroperasi sepenuhnya Mac 2023 – ditunda dua bulan jika ikut rancangan awal

MRT Laluan Putrajaya Fasa 2 beroperasi sepenuhnya Mac 2023 – ditunda dua bulan jika ikut rancangan awal

Fasa kedua bagi MRT Laluan Putrajaya bakal beroperasi sepenuhnya pada Mac 2023. Ia berdasarkan kenyataan yang dikeluarkan oleh MRT Corp, seperti dilaporkan FMT.

MRT Corp berkata kerja-kerja pembinaan untuk fasa kedua laluan itu, iaitu dari Kampung Batu di sepanjang Jalan Ipoh di KL sehingga ke Putrajaya Sentral di ibu negara telah siap.

“Seksyen sepanjang 38.7 km bagi jajaran Fasa 2 ini, melibatkan 15 stesen bertingkat dan sembilan stesen bawah tanah, dijangka beroperasi pada Mac 2023,” kata kenyataan terbabit. Ini bermakna ia tertunda selama dua bulan jika mengikut perancangan asal iaitu sepatutnya mula beroperasi pada Januari 2023.

MRT Laluan Putrajaya Fasa 2 beroperasi sepenuhnya Mac 2023 – ditunda dua bulan jika ikut rancangan awal

Klik untuk besarkan

Fasa pertama MRT dari Kwasa Damansara ke Kampung Batu di Jalan Ipoh telah mula beroperasi sejak 16 Jun tahun ini. Stesen antara dua lokasi itu termasuklah Kampung Selamat dan Sungai Buloh, sebelum ini dari jajaran MRT Kajang.

Dari sana, tren menghala selari dengan MRR2 ke Kepong, menyusur Jalan Kepong dan Jalan Ipoh. Stesen yang terlibat di sepanjang laluan ini ialah Damansara Damai, Sri Damansara Barat, Sri Damansara Sentral, Sri Damansara Timur, Metro Prima, Kepong Baru, Jinjang, Sri Delima dan Kg Batu.

Ramai yang berada di bahagian selatan Lembah Klang sememanganya menantikan pembukaan Fasa 2 ini. Namun terpaksa meneruskan kesabaran itu memandangkan operasi sepenuhnya tertangguh lagi dua bulan. Apabila ia beroperasi kelak, mereka yang tinggal berdekatan laluan Fasa 1 akhirnya boleh ke KL dan selanjutnya dengan jajaran tersebut juga.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required