Volkswagen Passenger Cars Malaysia (VPCM) telah mengumumkan harga yang lebih rendah buat Volkswagen Tiguan Allspace Life, yang kini berharga RM160,590 atas jalan tanpa insurans. Pelarasan harga ini adalah serta-merta dan penghantarannya akan bermula Januari 2023 ini.

Tiguan Allspace Life diperkenalkan pada Ogos lalu ini sebagai varian asas bagi SUV tiga barisan, tujuh tempat duduk untuk model Tiguan Allspace, bersama dengan varian Elegance dan R-Line. Harga sewaktu pelancarannya ialah RM173,590 atas jalan tanpa insurans, jadi harga terbaharu yang diumumkan ini melibatkan pengurangan sebanyak RM13,000.

Tiada perubahan pesifikasi, di mana pembeli tetap menerima elemen sedia ada pad Life termasuk enjin 1.4 liter pengecas turbo dengan 150 PS dan 250 Nm dari 1,500-3,500 rpm. Pacuan disalurkan dari unit TSI ke roda hadapan menerusi transmisi DSG dwi-klas basah enam-kelajuan. Penggunaan bahan api dianggarkan pada 7.7 liter bagi setiap 100 km (13 km/l). Penjana kuasa ini sama dengan varian Elegance yang berharga RM189,590.

Life juga berkongsi rekaan luaran yang sama dengan varian Allspace yang lain, dengan elemen penggayaan termasuk gril hadapan yang lebih bergaya dengan jaluran lampu signatur Volkswagen di antara lampu utama LED penuh dan kemasan spesifikasi ‘Allspace’.

Ciri lain termasuk lampu belakang LED, perumah cermin sisi warna perak dan juga roda aloi tona perak Frankfurt 18-inci dengan dibaluti tayar 235/55 seperti yang turut ditampilkan pada varian Elegance.

Senarai kit dalaman bagi Life masih lebih kurang sama dengan varian Tiguan yang lain, termasuklah roda stereng pelbagai-fungsi balutan kulit, kawalan suhu tiga-zon Climatronic (dengan corong di belakang), kluster instrumen Digital Cockpit 11.7-inci, sistem infotainmen skrin sesentuh Discover Pro 9.2-inci, fungsi navigasi, sokongan tanpa wayar bagi Android Auto dan Apple CarPlay yang diberikan secara standard.

Klik untuk besarkan risalah spesifikasi

Bagi aspek keselamatan, Allspace Life dilengkapi dengan enam beg udara, kawalan kestabilan, bantuan menurun bukit dan cagak Isofix untuk tempat duduk penumpang hadapan dan barisan kedua, serta bantuan kekal lorong dan kepekaan pemandu, tetapi tidak diberikan brek kecemasan sendiri.

Dengan harga RM160,590 atas jalan tanpa insurans, iaitu RM13,000 lebih murah berbanding sebelum ini, Tiguan Allspace Life turut didatangkan dengan waranti lima-tahun tahun tanpa had perbatuan, tiga-tahun penyelenggaran percuma dan lima-tahun bantuan tepi jalan percuma.

Lima warna pilihan bagi luaran diberikan termasuk Atlantic Blue, Platinum Grey dan Pyrite Silver metallics dan Deep Black dengan Oryx White.

GALERI: Volkswagen Tiguan Allspace Life