Berhubung dengan isu penentuan subsidi petrol bersasar, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) Datuk Seri Salahuddin Ayub memaklumkan kerajaan bukan setakat menggunakan pangkalan data dari Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) semata-mata, bahkan dari kesemua pangkalan data termasuk Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), Bank Negara, Khazanah Nasional Bhd, Jabatan Perangkaan Malaysia serta kajian-kajian universiti.

Beliau berkata pusat data yang komprehensif adalah penting dan perlu dalam menjayakan mekanisme pemberian subsidi bersasar itu, laporan Bernama.

“Saya sebut dengan jelas sebelum ini bahawa, data JPJ adalah satu daripada data yang kita perlu, tetapi kita ada data dari LHDN, Khazanah, Jabatan Perangkaan Malaysia, Bank Negara dan kajian-kajian universiti.

“Kita perlu menghimpunkan kesemua data. Kementerian atau Majlis Tindakan Sara Hidup (NACCOL) harus melihat semua data itu sebelum kita membuat keputusan akhir,” katanya.

Kenyataan ini dikeluarkan selepas mendapat pelbagai pendapat serta bantahan dari pakar ekonomi dan juga orang ramai tentang isu subsidi petrol bersasar yang akan ditentukan mengikut kuasa kuda (cc) kenderaan yang diambil dari pangkalan data JPJ. Ramai yang berpendapat bahawa pemberian subsidi menggunakan pangkalan data JPJ dengan melihat kepada cc kenderaan adalah tidak bersesuaian.

Salahuddin baru-baru ini dilaporkan berkata pangkalan data daripada JPJ misalnya boleh digunakan untuk subsidi petrol RON95, berikutan kerajaan dapat mengenal pasti golongan yang layak menerima subsidi berdasarkan jenis cc kenderaan dimiliki.