Rapid Rail Sdn Bhd selaku pengendali Transit Aliran Ringan (LRT) telah mengumumkan operasi bagi Stesen LRT Bukit Jalil akan dilanjutkan ke 12.30 tengah malam pada 8 Januari 2023. Ia adalah sempena dengan perlawanan separuh akhir Piala AFF Mitsubishi Electric 2022 yang berlangsung di Stadium Nasional Bukit Jalil (SNBJ) pada Sabtu ini, 7 Januari 2023, melibatkan pasukan Malaysia menentang Thailand.

“Bagi kelancaran pergerakan penumpang yang menaiki tren ke stadium, tren tambahan akan disediakan sejurus tamat perlawanan bagi keselesaan dan kelancaran pergerakan penyokong untuk pulang ke destinasi masing– masing. Kesemua stesen integrasi masih boleh diakses bagi penumpang dari Stesen Bukit Jalil yang ingin meneruskan perjalanan menggunakan tren laluan berbeza ke destinasi yang ingin ditujui.

“Sebagai langkah keselamatan, penumpang diwajibkan untuk memakai pelitup muka sepanjang berada di kawasan stesen dan di dalam tren bagi mengekang penularan Covid-19.

“Penumpang juga dinasihatkan agar menggunakan Kad Touch ‘n Go serta memastikan baki kad mencukupi sebelum tiba di stesen bagi memudahkan perjalanan pergi dan balik,” ujar kenyataan yang dikeluarkan.

Tambah Rapid Rail lagi, sejumlah 13,892 ruang parkir tersedia di stesen-stesen LRT dan MRT terpilih bagi penumpang yang ingin menggunakan perkhidmatan tren untuk ke stadium. “Penumpang boleh menikmati kadar bayaran tetap parkir (flat rate) sebanyak RM4 apabila menggunakan kad Touch ‘n Go yang sama ketika menaiki perkhidmatan tren.

“Pihak Rapid Rail akan menempatkan kakitangan tambahan bagi melancarkan pergerakan penumpang keluar masuk di stesen serta kemudahan surau juga disediakan bagi penyokong muslim menunaikan solat,” katanya lagi.