Energy Absolute bakal bangunkan kilang RM5 bilion untuk pengeluaran pengangkutan awam EV — MITI

Energy Absolute bakal bangunkan kilang RM5 bilion untuk pengeluaran pengangkutan awam EV — MITI

Sebuah usahasama antara Energy Absolute Thailand dan Computer Forms Malaysia (CFM) telah dibentuk untuk tujuan pembinaan kilang pengeluaran EV pertama Malaysia bagi pengangkutan awam. Menurut Menteri MITI, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz melalui hantaran di akaun LinkedIn-nya itu, perlaburan yang akan terlibat pula bernilai RM5 bilion.

Kilang berkenaan direncanakan untuk mengeluarkan bas dan bas sekolah elektrik, bot elektrik, motosikal elektrik, bateri EV, tren elektrik dan banyak lagi. CFM dan Energy Absolute juga telah bersetuju untuk memindahkan inovasi, pengalaman tenaga boleh diperbaharui dan kredit karbon kepada kerajaan Malaysia untuk mencapai matlamat sifar pembebasan karbon menjelang 2050.

“Gabungan tenaga boleh diperbaharui dan menjadikan pengangkutan awam lebih mesra alam akan menggalakkan pertumbuhan ekonomi yang merangkum, yang akan memberikan manfaat kepada Malaysia dan juga Thailand,” ujar Zafrul dalam hantaran tersebut.

Energy Absolute bakal bangunkan kilang RM5 bilion untuk pengeluaran pengangkutan awam EV — MITI

Minggu lalu, Energy Absolute Malaysia, cabang tempatan bagi syarikat itu telah menyatakan minat untuk meneroka pasaran Malaysia, dengan tumpuan untuk menyokong, melabur dan memacu projek percubaan, lapor Bernama.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata yang Energy Absolute antaranya akan bekerjasama dengan Computer Forms Malaysia (CFM) untuk pembangunan teknologi hijau di Malaysia serta untuk perpindahan teknologi EV.

Minggu lalu, beliau juga memaklumkan melalui laman Facebooknya yang Energy Absolute, dengan modal pasaran berjumlah 380 bilion Thai baht (RM45 bilion) akan membina kemudahan pengeluaran EV khusus untuk sektor pengangkutan.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Hazril Hafiz

Berkecimpung di dalam media automotif tempatan sejak 10 tahun lalu, Hafiz mengimpikan sebuah Malaysia dengan jaringan sistem pengangkutan awam yang lebih cekap dan menyeluruh. Tugas terakhirnya sebelum menyertai laman web ini ialah sebagai editor sisipan automotif sebuah akhbar arus perdana.

 
 

Add a comment

required

required