Klik untuk besarkan imej

Bagi yang menggunakan KLIA Ekspres untuk ke/dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), dimaklumkan bahawa perkhidmatan tren berkenaan telah disambung semula.

Ini bermakna perkhidmatan tren tanpa-henti dari KL Sentral ke KLIA dan KLIA 2 kembali beroperasi seperti sedia kala, dengan kedua-dua perkhidmatan KLIA Ekspres dan KLIA Transit, tanpa digabungkan. Sepanjang tempoh pandemik, tren bandar-ke-lapangan terbang itu digantung atau kemudian digabungkan disebabkan lockdown dan permintaan yang rendah.

Kini KLIA Ekspres diaktifkan semula dan bergerak setiap 20 minit pada waktu puncak pagi dan petang. Manakala kekerapan bagi KLIA Transit pula turut dikemaskini dengan pergerakan setiap 15 minit sepanjang waktu puncak pada hari biasa, dengan operasinya dilanjutkan ke 8 malam (berbanding 7 malam sebelum ini) bagi kemudahan penumpang.

Pada waktu puncak, sepanjang tujuh tren berkhidmat setiap jam. Kedua-dua tren KLIA Ekspres dan Transit bergerak selang 30 minit sepanjang tempoh bukan-puncak. Di KL Sentral, KLIA Ekspres akan bergerak dari platform balai pelepasan asalnya. Perjalanan mengambil masa sekitar 28 minit atau 33 minit ke/dari KLIA2.