Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Nancy Shukri telah memaklumkan, golongan orang kurang upaya (OKU) bakal menikmati tambang percuma apabila menggunakan perkhidmatan pengangkutan awam tidak lama lagi.

Katanya, buat masa ini, OKU diberi diskaun 50% bagi tambang pengangkutan awam, tetapi tidak ramai daripada golongan itu yang menikmati manfaat berkenaan, laporan Bernama.

Beliau turut memaklumkan, perkara itu sudah dipersetujui Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook, namun mekanisme pelaksanaan pemberian tambang percuma untuk golongan berkenaan perlu diteliti.

“Saya telah bercakap dengan Yang Berhormat Menteri (Loke) berhubung perkara itu dan secara prinsip beliau telah bersetuju dengan cadangan ini,” katanya sambil menambah tarikh pelaksanaan tambang percuma itu bergantung kepada pihak Kementerian Pengangkutan.

Menerusi ciapan di Twitter, Nancy memaklumkan telah berbincang dengan Loke semasa mesyuarat Kabinet hari ini mengenai kemudahan tambang percuma kepada OKU yang menggunakan pengangkutan awam seperti Transit Aliran Ringan (LRT), Transit Aliran Massa (MRT) dan bas henti-henti.